FANtv-nl-logo-mobile

Waterverspilling in de tuin voorkomen

Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo'n 2200 liter drinkwater gebruikt voor planten en het gazon. Een goed waterbeheer bespaart niet alleen water maar komt de hele tuin ten goede.

Je krijgt een betere bodem en sterkere planten en zult daarom minder last hebben van ziekten en plagen. Goed waterbeheer houdt het volgende in:

  • De bodem is toegankelijk voor regenwater.
  • De bodem houdt voldoende water vast.
  • Water geven wordt met mate gedaan.
  • De juiste planten staan op de juiste plek.

Je kunt de volgende mogelijkheden toepassen in je tuin om waterverspilling te voorkomen.

Open bestrating
Zorg voor voldoende niet bestrate plekken in de tuin. Een gesloten bestrating laat weinig water door. Het water loopt tijdens een regenbui weg over de bestrating. Halfopen en open verharding zoals grind, houtsnippers of een onverhard pad laten wel water door.

Humusrijke grond
Zowel voor zand als voor klei geldt dat meer humus in de bodem een gunstig effect heeft op de waterhuishouding. Humusrijke zandgronden kunnen veel meer water vasthouden. Meer humus in kleigrond geeft een lossere structuur, waardoor het water makkelijker beschikbaar is voor de plantenwortels. Je kunt zelf de bodem luchtiger maken door compost of een organische meststof toe te voegen.

Slim water geven
Door niet iedere dag water te geven, maar bijvoorbeeld één maal per week een flinke hoeveelheid zullen de planten langere wortels ontwikkelen waardoor ze ook dieper in de bodem water kunnen vinden. Zo zul je ook in droge tijden minder water hoeven te geven. Geef planten rondom de wortels water, liefst zo gericht mogelijk, met een gieter. De sproeier kan worden gebruikt voor het gazon.

Geef water als de zon onder is. Als het temperatuurverschil tussen het water en de warme bodem te groot is 'schrikken' planten. Dit remt de groei en maakt de plant kwetsbaar voor ziekten en plagen. Sproei je bij (felle) zon dan verdampt een groot deel van het water voor het de wortels kan bereiken. Verder kunnen de waterdruppels als een vergrootglas werken waardoor de bladeren verbranden. 's Ochtends vroeg sproeien heeft de voorkeur. Als 's avonds wordt gesproeid, blijven de planten de hele nacht nat en zijn daardoor gevoeliger voor schimmels.

Planten op de juiste plek
Planten met een groot bladoppervlak verliezen veel water. Zet deze planten en vochtminnende planten op een schaduwrijke plek in de tuin. Planten met klein, dik en leerachtig blad gedijen op een droge, hete plek. Een goed tuinboek kan je helpen bij het kiezen van de juiste planten op de juiste plek.

Een regenton
Regenwater dat opgevangen wordt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen als dit water ook gebruikt wordt voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld het wassen van de auto. Hiermee kan jaarlijks € 10 op de waterrekening bespaard worden. Regentonnen zijn verkrijgbaar bij het tuincentrum. Een regenton heeft een inhoud van zo'n 50 tot 300 of meer liter.

Tags: Gazon, bewatering