FANtv-nl-logo-mobile

Aangevreten planten?

Kevers, rupsen, slakken, haantjes, oorwurmen en zelfs schimmels kunnen oorzaak zijn van gaten in je plant. Hoe bepaal je wat de oorzaak is en wat doe je eraan?

Voordat je iets kunt oplossen moet je eerst achterhalen wat de oorzaak is. vertoont je plant aanvreterij, bekijk de plant dan eerst een goed. Zitten de gaten aan de randen van de bladeren dan heb je waarschijnlijk met kevers te maken.

Slakken raspen over het blad, er ontstaat een soort gatenkaas. Haantjes, rupsen, slakken en kevers zijn daarnaast vooral overdag actief dus je zou ze moeten zien zitten op de plant. Oorwurmen vreten naast het blad ook aan de bloem en doen hun werk 's nachts, naar hen zul je dus op zoek moeten op donkere vochtige plekken.

slak

Schimmel is een totaal ander verhaal, voordat er gaten opdoemen in je plant moeten er bruine of witte verkleuringen zichtbaar worden.

Natuurlijk kun je altijd spuiten met een bestrijdingmiddel om het probleem te lijf te gaan. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Tegen slakken kun je iets met scherpe randen om de plant heen strooien, cacaodoppen of schelpen bijvoorbeeld. Maar ook duivenvoer schijnt te helpen.

Slakken vinden dat zo lekker dat ze de volgende ochtend massaal op het hoopje duivenvoer zitten. Dan is het een kwestie van in een emmer doen en verplaatsen naar een plek waar ze jou en je planten niet tot last zijn. Om te voorkomen dat oorwurmen je planten stuk vreten moet je ze vangen. Je moet ze dus voorzien van een donkere, koele, vochtige plek.

Zet een simpel terracotta potje gevuld met stro op zijn kop naast de plant of naast de top van de plant door het potje op een bamboestokje te zetten. Na hun schranspartij zullen ze zodra het ochtend wordt in het potje kruipen. Alleen nog een kwestie van legen doe handel en weg oorwurmen. Dit moet je helaas wel regelmatig herhalen.

Vergelijkbare artikelen