FANtv-nl-logo-mobile

Beukenhaag of haagbeuk

Erfafscheidingen zijn er in vele soorten en maten. De meest natuurlijke is uiteraard een levende haag. Maar om die mooi en vol te houden, zul je hem moeten onderhouden, snoeien dus.

haagbeuk

De levende haag is er in twee soorten de beukenhaag en de haagbeuk. Deze worden vaak door elkaar gehaald. Wat is het verschil?

 

De beukenhaag is een haag van beuken (Fagus sylvatica). De bladeren zijn eirond, lichtgegroefd en hebben een gegolfde rand. Er zijn groene en rode varianten. De knoppen staan altijd onder een hoek van 45 graden op de twijgen. De beuk is bladverliezende boom, maar in haagvorm blijven de bladeren die in de herfst verkleuren naar tabaksbruin, zitten tot begin april. Op dat moment komen er ook alweer nieuwe bladeren aan de haag. Hij wordt dus nooit echt kaal. Dat betekent dat je met een beukenhaag zowel in de zomer als de winter een gesloten haag hebt.

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een andere boomsoort die voor hagen wordt gebruikt. Het blad is sterk gekarteld en grof gegroefd. De knoppen liggen in de lengterichting dicht tegen de twijgen aan. In tegenstelling tot de beukenhaag verliest de haagbeuk in de winter wel z'n blad, hij is dan dus kaal. Ook met blad is de haagbeuk minder dicht dan de beukenhaag.Twee groepen
Grofweg kun je levende hagen indelen in twee groepen: de groenblijvende en de bladverliezende hagen. Voor beide groepen geldt dat je ze het beste minstens twee keer per jaar kunt snoeien, in het voorjaar en in het najaar. Zo krijg en houd je een mooie volle haag.

Snoeien
Om het jezelf makkelijk te maken, houd je bij het snoeien een vaste volgorde aan: je snoeit eerst de zijkanten van onder naar boven en daarna de bovenkant. Op die manier heb je namelijk geen last van het snoeiafval. Zou je wel bovenaan beginnen met snoeien dan heb je grote kans dat de afgeknipte takken tijdens hun val blijven steken in het gedeelte dat je nog moet doen, het onderste deel. Recht en strak snoeien wordt dan erg moeilijk.

Bij het snoeien van de bovenkant kun je het beste gaan staan aan de kant waar je het makkelijkst op kunt ruimen. Het meeste snoeisel valt namelijk aan de kant waar je zelf staat. Staat de haag naast een border of een grindpad, leg dan even een lap stof of iets dergelijks neer. Dat maakt het 1opruimen een stuk eenvoudiger.

Hogere hagen snoei je in trapeziumvorm. Dat betekent dat je ze van onder naar boven taps laat toelopen. De onderkant is dan dus breder dan de bovenkant. Zo zorg je ervoor dat ook de onderste taken voldoende zonlicht krijgen en niet zullen verdorren en doodgaan.

Als je de keus hebt, kun je een haag het beste snoeien op een bewolkte dag. Het blad dat vrijkomt door het snoeien, is namelijk kwetsbaar en gevoelig voor zon. Bij felle zon heb je dan ook kans op verbrandingsverschijnselen. Eigenlijk is daar niets tegen te doen, maar wees gerust, want er groeien wel weer nieuwe bladeren aan de haag en dan lost het probleem zich vanzelf op.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl