FANtv-nl-logo-mobile

Aanplanten van planten

Eind september, begin oktober is een ideale periode om zowel bladverliezende als bladhoudende planten aan te planten. Alleen als je coniferen of vorstgevoelige planten zoals een palm, vijg of banaan wilt aanplanten moet je rekening houden met de grondsoort.

Heb je te maken met een zware grond, zoals, klei- of leemgrond dan kun je beter is het voorjaar beginnen met het aanplanten van deze planten. Mocht het najaar namelijk koud en nat zijn, en dat zit er in ons landje wel in, dan heb je kans op slechte beworteling en wortelrot als je nu gaat aanplanten. Heb je een lichte grond, zoals, zand-,  geest-, en zavelgrond, dan is er niets aan de hand en kun je nu aan de slag.

Maar er gelden wel altijd een aantal basisregels.
 

De wortels van een plant zijn eigenlijk het belangrijkste deel van de plant. Doen de wortels het niet dan kan de plant het ook wel vergeten. De wortels nemen namelijk voedingstoffen en water op uit de grond en vervoeren die naar de plant en de wortels zorgen ervoor dat de plant stevig verankerd staat in de grond en dus niet om kan waaien.

Maar hoe zorg je ervoor dat het wortelgestel zich goed kan ontwikkelen?

Je graaft een gat, groter dan de kluit van de te planten plant, zo'n 2 a 3 keer zo groot als de kluit. Maak de ondergrond los. Doe er een flinke plens water bij en voeg er Vivimus aan toe in de verhouding 2 delen Vivimus en 1 deel eigen grond. Zo'n organische bodemverbeteraar als Vivimus zorgt voor een luchtige humusrijke grond, houdt vocht vast en creeert dus ideale omstandigheden voor een snelle inworteling. De grond waar je de plant in plant is waterdoorlatend en vochtvasthoudend en kan organische stoffen makkelijk omzetten in voedingstoffen zodat de wortels dus water en voedingstoffen kunnen opnemen wanneer de plant ze nodig heeft.

Vivimus pas je toe bij alle aanplant van bomen, struiken, hagen, heesters, etc.

 
In de grond die je nu hebt toegevoegd zitten wel voedingstoffen maar niet genoeg. Daarom is het slim, de plant bij te mesten. Vooral in het begin heeft de plant alle extra-tjes nodig om zich helemaal thuis te gaan voelen in zijn nieuwe omgeving. Deze briketten leveren voeding voor 1 jaar en zijn snel en handig in gebruik.

Bij bomen moeten de briketten goed diep in de grond bij de wortels worden gestopt. Bij te ondiep gebruik worden de meststoffen anders “opgegeten” door onkruid of gras welke in de buurt om de boom heen staan. Ook voor alle bomen en heesters/struiken in pot kun je plantbriketten gebruiken.

De grond nog even goed aanstampen en klaar is kees!Door DCM Plantbriketten voor Bomen en Heesters (NPK 14-8-6 + 5 MgO) in het plantgat mee te geven bij de aanplant van nieuwe bomen, krijgt uw boom een zachte continue voeding gedurende het volledige eerste groeiseizoen. Dankzij een unieke, natuurlijke draagstof komen de voedingselementen in deze briketten geleidelijk en volgens behoefte van de plant vrij. De specifieke samenstelling, waarbij zowel de stikstof (N), fosfor (P) als kalium (K) en magnesium (MgO) langzaam vrijkomen, zorgt voor een rustige, evenwichtige groei en sterke planten met een diepgroene bladkleur.

DCM Plantbriketten voor Bomen en Heesters zijn ideaal geschikt voor een snelle en gebruiksvriendelijke bemesting van alle bomen en heesters, zowel in pot als in volle grond. De dosis is afhankelijk van de groeisnelheid en de grootte van de boom of heester.

 

Tip: De DCM stoffen zijn te koop bij Bol (afdeling tuin & klussen).

Vergelijkbare artikelen