FANtv-nl-logo-mobile

Planten in de herfst

De herfst is een uitstekend plantseizoen. Niet alleen als voorbereiding op een kleurrijk voorjaar, maar zeker ook om juist nu nog kleur in je tuin te brengen.

Planten in de herfst betekent dat de planten een extra groeiseizoen hebben. De grond is namelijk nog warm zo na de zomer en ook de luchttemperatuur is nog prima. De wortels van de plant kunnen zich hierdoor nog voor de vorst goed vastzetten in de grond en zich verder ontwikkelen. De plant start dan in het voorjaar met een voorsprong en zal groter groeien en mooier bloeien dan planten die pas in het voorjaar de grond in gaan. 

herfst-tuin

Maar behalve zorgen voor een mooi voorjaar kun je door nu te planten ook zorgen voor een prachtige herfst. Oftewel: verleng het tuinseizoen! Bijvoorbeeld met laatbloeiende vaste planten die direct kleur geven aan je tuin, zoals herfstaster, Japanse Anemoon, herfstbloeiende monnikskap en Cimicifuga (zilverkaars). Maar ook najaarskleuren, uitgebloeide bloeivormen en bessen brengen leven in de herfsttuin.

Aster Schneekissen


Japanse Anemoon

Het nu kopen van besheesters als Pernettya mucronata (parelbes of veenmyrte), Gaultheria procumbens (bergthee) of Skimmia reevesiana, heeft als groot voordeel dat je precies ziet wat je krijgt. Dat geldt natuurlijk ook voor de winterheide Erica carnea 'Winterfreude' die een bloeiperiode heeft van maar liefst een half jaar!

Pernettya Mucronata

Erica Carnea

En denk ook eens aan het planten van kleinblijvende bladverliezende bomen. Dit soort bomen zijn medebepalend voor de structuur van je tuin, geven wat hoogte aan de beplanting, in het voorjaar geven ze kleur aan de tuin door hun bloei en in de herfst door hun prachtige bladkleur. Voorbeelden zijn Ginkgo biloba, Acer (esdoorn) en Malus 'Red sentinel'. Die laatste heeft in het najaar nog meer te bieden, want het is een sierappel.

Malus Red Sentinel

 

 

Tags: planten, herfst