FANtv-nl-logo-mobile

Winterklusjes voor in de tuin

Tuinliefhebbers hebben het rustig in de maanden januari en februari. Helemaal als het in deze maanden vriest, dan kun je maar beter uit de tuin blijven. Maar als het in de wintermaanden niet vriest kun je de nodige klusjes doen.

Nieuw groen
Niet alle bomen, struiken en planten zijn kaal. De winterjasmijn, toverhazelaar en kerstroos zijn mooi wintergroen. Als het niet vriest, is het een ideale gelegenheid om besdragende heesters en bomen te zaaien. Ook daarvoor moet het niet gevroren hebben anders heb je een zware opgave om überhaupt in de grond te komen. Als het gazon bevroren is, kun je het beter niet begaan. Het geeft allemaal schade die pas tijdens het komende groeiseizoen verschijnt.

In de winter kun je ook alvast wat gaan zaaien en stekken, zoals de Geraniums (Pelargonium). Neem stekjes van ongeveer 5 cm en zet ze in aparte potjes met stekgrond. Zorg dat ze niet uitdrogen. Ook hyacinten, krokusjes, narcissen en tulpen kun je in bloei trekken door ze op te potten en koel weg te zetten. Zet ze pas warmer als de bloemknoppen zichtbaar zijn.


Snoeien
Heb je al mooie bomen in de tuin staan dan is het een goede periode om deze te snoeien. Let er wel op dat je alleen bladverliezende bomen en hagen snoeit. Verder kan het geen kwaad als je alvast de dode en zieke takken van hagen en bomen in je tuin verwijderd. Fruitbomen in je tuin kun je nu prima onderhanden nemen.


Wanneer je een boom kunt snoeien, is afhankelijk van de periode waarin de sapstroom op gang komt. Als je een boom te laat snoeit, gaat deze bloeden. De druif moet je voor half februari snoeien. Knip in het groeiseizoen de kruidachtige takken tot op drie ogen terug. Hierdoor komt er genoeg licht en kracht vrij voor de groeiende druiven. Andere fruitsoorten die je kunt snoeien zijn rode en witte bessen, kruisbessen, zwarte bessen en de pruimenboom.


Naast de periode waarin een boom gaat bloeien is het ook belangrijk om te weten of een boom/ haag bladverliezend is. De meidoornhaag is hier een voorbeeld van. Je ziet dit aan de vorm van het oude blad dat nog aan de haag zit, de doorns en de oude bessen. Wacht je tot de lente of de zomer van het snoeien van de meidoornhaag dan heb je een grote kans dat je de plant ernstige schade toebrengt.

Geen zout
Als het gaat vriezen kan het terras en pad in je tuin gevaarlijk glad worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Om dit tegen te gaan, strooi je meestal zout. Echter is strooizout slecht voor het groen in je tuin. Je merkt dit pas als de planten gaan groeien. De groei blijft achter en het blad wordt geel. Om te voorkomen dat je tegen gele bladeren aankijkt, kun je beter zand gebruiken. Scherp zand of metsel zand is het beste en je bereikt hetzelfde effect. Zand is in tegenstelling tot zout niet schadelijk voor het groen in je tuin.

Andere klusjes zijn:

  • De composthoop nog een keer om scheppen zodat deze in het voorjaar goed verteerd is
  • Schoonmaken van de grasmaaier en ander tuingereedschap. Om te voorkomen dat het gaat roesten, insmeren met olie
  • Blijf onkruid wieden
  • Zaaien van rotsplanten
  • Controleer opgeslagen bollen op ziekten en gooi rottende bollen weg
  • Bescherm heesters in bakken tegen de kou

Tip: Het is erg leuk om enkele takken af te snijden van bomen en heesters die al heel vroeg in het jaar bloeien zoals het Chinees klokje (Forsynthia). Zet ze in een vaas met water en al snel zullen ze bloeien. Om de takken nog langer vers te houden, zet je ze in lauw water en snoei je ze even schuin af voor je ze in de vaas zet.

Creatieve ideeën
Nu je bestaande bomen en planten onderhanden hebt genomen, is het tijd voor nieuwe ideeën. Je kunt alvast gaan bedenken wat je wilt gaan zaaien in de komende maanden. Denk daarbij aan het gazon, bloemperken, tuinmeubelen, schutting, vijver, bestrating en vergeet vooral je groentetuin niet. Een ideale gelegenheid om dit 's avonds onder het genot van een kop koffie te doen!

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl