FANtv-nl-logo-mobile

Handleiding voor een nieuwbouwtuin

Je bent zojuist in je nieuwbouwhuis getrokken en je besluit de bijbehorende tuin op de schop te nemen. De schuttingen staan, ideeën en plannen genoeg. Maar hoe zit het de bodem?

De bodem in een nieuwbouwwijk kan behoorlijk verdicht zijn, bijvoorbeeld door de bouwwerkzaamheden. Hierdoor kan het regenwater niet goed wegzakken naar het grondwater. Wateroverlast en rottende plantenwortels zijn het gevolg. 

Zo'n verdichte laag wordt ook wel een storende laag genoemd. Storend is deze bodemlaag zeker voor planten. De plantenwortels kunnen niet goed door de verdichte laag heen groeien. Hierdoor verankeren bomen en struiken zich slecht en waaien bij de eerste de beste storm om.

 
Je kunt zelf de bodem in je tuin onderzoeken door een kuil van 50 bij 50 centimeter en een meter diep te graven. Is dit een relatief eenvoudig karwei, dan is er geen sprake van een verdichte laag. Moet je echter behoorlijk hakken en zwoegen dan heb je een probleem en moet je de hele tuin gaan omspitten. De meest ideale grond heeft een kruimelige structuur en bestaat voor 25% uit lucht en 25% uit vocht. De overige 50% zijn organische en anorganische delen.

 
Natuurlijk hebben de meeste tuinen een andere samenstelling. Zo heb je verschillende grondsoorten, waarop verschillende planten zich thuis voelen. Een goede bodemopbouw in je nieuwe tuin is essentieel voor succesvol tuinieren. Als de bodem in orde is, heb je weinig last van ziekten en plagen. De bomen, struiken en planten groeien en bloeien optimaal. Afhankelijk van de beplanting het onderhoud dat je in je tuin doet, zal het wellicht nodig zijn je tuin jaarlijks te bemesten. In een tuin die jarenlang verwaarloosd is, zal dit zeker noodzakelijk zijn.

Vergelijkbare artikelen