FANtv-nl-logo-mobile

Hoe krijg je leven in je tuin?

Zou je het ook zo leuk vinden wanneer je een egel in jou tuin zou treffen, scharrelend tussen de droge bladeren van de composthoop? Waar komen deze vogels, vlinders en egels eigenlijk op af en wat maakt een tuin jouw tuin zo aantrekkelijk?
Geniet je ook zo van die vogels die regelmatig bij je in de tuin komen om even te badderen in de waterbak, of misschien wel een nestje maken in de klimop of kamperfoelie? Of die vlinders die door jouw tuin fladderen op zoek naar wat nectar in de bloemen? Eigenlijk is het heel simpel. Wat voor mensen aantrekkelijk is, is voor de meeste dieren en insecten ook aantrekkelijk. Ook zij willen graag lekker en gevarieerd eten, een dak boven hun hoofd en op z'n tijd een goede wasbeurt!
Beplanting
Vogels, vlinders en andere dieren houden van tuinen met een grote variatie aan planten. Deze bieden hen voedsel en een schuilplaats. Dit hoeven niet alleen levende planten te zijn. Een composthoop met dood blad en ander gft-afval, is voor vogels en egels een waar paradijs om in rond te scharrelen! Niet alleen beplanting, maar ook water in de tuin is voor deze dieren en insecten aantrekkelijk. Om van te drinken, om in te badderen of voor voedsel.


Vlinderplanten top vijftig
Wanneer je planten in de tuin wilt hebben, die vlinders aantrekken, kun je het beste kiezen voor planten uit de Nectarplanten Top 50.


Praktische tips 
Eigenlijk is het best makkelijk om een beetje meer leven in de tuin te krijgen.   • Veel rupsen houden van brandnetels en daarom doe je er goed aan om niet alle brandnetels uit je tuin weg te halen. Je kunt hiervoor een hoekje achterin jouw tuin reserveren, zodat ze je niet in de weg staan.

  • Je kunt kiezen uit meer dan 50 plantensoorten die nectarrijk zijn en daarmee vlinders aantrekken.

  • Je hoeft geen kunst- en vliegwerk uit te halen om jouw tuin aantrekkelijk te maken voor vlinders. Ook als je van een nette tuin houdt, kun je vlinders in je tuin krijgen door bijvoorbeeld een vlinderstruik te planten.

  • Om vogels te lokken, kun je hagen plaatsen in de tuin, waarin ze hun nest kunnen bouwen en beschutting kunnen zoeken. Vogels komen ook af op besdragende en zaaddragende planten, struiken en bomen.

  • In principe is het niet nodig om vogels in de winter te voeren. Als je ze toch van dichtbij wilt zien, kun je het beste pindaslingers of vetbollen ophangen. In oktober kun je het beste de nestkasten, die in je tuin hangen, goed schoonmaken met een warm sopje. Dit is namelijk een broedplaats voor mijten en parasieten. Zo zorg je dat de vogels in de winter weer terugkomen.

  • Egels houden vanaf half oktober hun winterslaap. Creëer een schuilplaats in de tuin door een stapel van takken en bladeren te maken.

Het is niet alleen leuk om een natuurvriendelijke tuin met veel dieren te hebben, maar ook nog eens nuttig. In deze tuin komen relatief weinig ziekten en plagen voor. De dieren dragen bij aan een natuurlijk evenwicht in de tuin. Zo voorkom je dat je onnodig bestrijdingsmiddelen moet gebruiken.

Vergelijkbare artikelen