FANtv-nl-logo-mobile

Vijver onderhoud

Steeds meer tuinbezitters willen een vijver. De één wil graag een vijver voor de kleurige vissen en de prachtige waterlelies, de ander voor het spiegelende wateroppervlak.

Er zijn zoveel wensen en evenveel mogelijkheden. Maar voor alle vijvers geldt dat je ze goed moet onderhouden.

Hoe onderhoud je het beste de vijver?
Daar zijn verschillende manieren voor. Als je vissen in de vijver hebt, zullen deze moeten worden gevoerd en dat levert uitwerpselen op. Zitten er teveel vissen in de vijver, dan moet er veel worden gevoerd waardoor de natuurlijke balans van de vijver wordt aangetast. Er kunnen dan zweefalgen ontstaan, waardoor het water troebel wordt. Er kunnen ook lastige draadalgen gaan groeien waardoor de waterplanten het loodje leggen.

Heb je weinig vissen maar wel veel planten, dan moet je goed op de hardheid van het water letten. Dat is belangrijk want bij te zacht water zullen de planten niet meer groeien en krijg je algen. Wanneer je verschillende keren per jaar de waterhardheid controleert en zo nodig verhoogt, krijg je een stabiel vijvermilieu en een goede plantengroei en dat is natuurlijk het mooiste dat er is. Nu kun je tegenwoordig ook al iets tegen draadalgen doen voordat je vijver er helemaal door verziekt is. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Algen
Draad- en slijmalgen krijg je door een teveel aan voedingsstoffen in de vijver en te weinig waterplanten om deze op te nemen. Voldoende beplanting is dus belangrijk. Je kunt de algen verwijderen door met schepnetjes te roeren of middeltjes te gebruiken, maar dit werkt maar tijdelijk.

Een definitieve oplossing is de I-tonic. Om te voorkomen dat er toch draadalgen optreden, maken we hier gebruik van koperionen. In tegenstelling tot het veel agressievere kopersulfaat, vormen koperionen een milde en succesvolle bestrijding van draad- en slijmalgen. De I-tonic geeft dat in kleine hoeveelheden af. Je sluit hem aan op je pomp. Het water komt door dit apparaat, de algen krijgen een beetje koper toegediend en gaan dood.

Bedenk wel dat met het verwijderen van de algen ook een belangrijke zuurstofbron wegvalt. Extra beluchting van het water kan dan nodig zijn om de vissen van voldoende zuurstof te voorzien. Dit is vooral belangrijk voor zuurstofbehoeftige vissen, zoals steur.

Meer informatie

Kijk bij alles voor de vijver voor alle mogelijkheden en prijzen.

Tags: Vijver