FANtv-nl-logo-mobile

Extreme hitte bij dieren

Niet alleen wij hebben last van de extreme hitte ook dieren. Welke maatregelen kun je treffen? We geven je enkele tips.

Honden
Vermijd inspanning bij hoge temperaturen. Jouw hond is wellicht nog actief genoeg, maar na een tijdje spelen met bijvoorbeeld een frisbee kunnen honden oververhit raken. Wees voorzichtig met het uitlaten op asfalt en bestrating die in de volle zon staat. Ze warmen snel op door de korte afstand van hun lichaam en het warme wegdek. Ook raakt de hond normaal een deel van hun warmte kwijt via hun voetzolen, maar dat gaat dan ook niet meer. Beter is het om gras op te zoeken of een gebied met veel schaduw.

 

Botulisme
De meeste honden zwemmen graag, maar je moet wel oppassen voor de mogelijkheid van botulisme. Honden en andere dieren kunnen er ziek van worden, mensen krijgen huidirritatie als ze in het besmette water gaan. Een zwembadje in de tuin of op het balkon is de veiligste optie. Botulisme is een voedselvergiftiging die door de bacterie clostridium botulinum veroorzaakt wordt. De bacterie overleeft alleen in zuurstofarm of -loos water. Vervuilde vijvers, die ondiep zijn en stilstaand water bevatten, zijn het meest risicovol.

Overige maatregelen
Zorg voor voldoende vers drinkwater en vergeet vooral ook de vogels in de tuin niet. Zet een vogelbadje neer en vul dit dagelijks met fris water. De vogeltjes kunnen lekker badderen en drinken.

  • Dieren in hokken en rennen dienen een schaduwplaats te hebben en de verblijven dienen goed geventileerd te zijn.
  • Denk er ook aan dat je rekening houdt met de beweging van de zon. Als je weggaat kan het hok of de ren in de schaduw liggen terwijl er een paar uur later de volle zon op staat. Ook kun je overwegen om gedurende de warmste uren van de dag het konijnenhok in huis op een koele plaats te zetten in plaats van buiten in de warme tuin.
  • Paarden, koeien, schapen, varkens, etc. die in de wei staan moeten een gelegenheid hebben om de zon te ontvluchten. Een schaduwplaats waar ze uit de zon kunnen staan is dus hard nodig.

Tags: hitte, dieren