FANtv-nl-logo-mobile

Voorjaarbloeiende bollen planten

Om in het voorjaar te genieten van hyacinten, tulpen of krokussen is het nu de tijd om voorjaarsbloeiende bollen te planten. Het kan tot in december.

hyacint

Waar moet je op letten? 
Plant de bollen en knollen van de vroege bloeiers (tulpen, hyacinten, sneeuwklokjes, krokussen, narcissen enz.) in groepjes op de plekken waar je ze wilt hebben. Liefst een beetje in de zon. Hoe diep iedere soort moet, staat op de verpakking. Het mooiste resultaat krijg je als je de bolletjes in groepjes op de plek uitstrooit. Plant ze waar ze gevallen zijn. Je moet altijd de groeineuzen (de puntjes die moeten uitlopen) naar boven planten en de wortels naar beneden.

Plant geen bollen wanneer de vorst al in de grond zit of wanneer deze kletsnat is. In natte grond verstikken de bollen en rotten ze volledig weg. Hoe vroeger de bolletjes de grond in gaan, hoe sneller de wortelen en scheuten zullen ontwikkelen. In het begin van de herfst is het nog een beetje warm. Bolletjes die al wat uitgegroeid zijn, zijn beter bestand tegen vorst in de grond.

Bloembollen gedijen het best in een zwarte grond met veel humus. Zeker voor de vaste bolgewassen die niet jaarlijks uit de grond worden gehaald, is het goed doormengen van de bodem met een flinke dosis compost een aanrader.

Keurmerk 
Als je zeker wilt zijn dat de bloembollen die je koopt ook optimaal tot bloei komen, is het verstandig om bollen te kopen die voorzien zijn van het Keurmerk van de Stichting Keurmerk Bloembollen Holland (SKBH). Het Keurmerk wordt alleen verleend aan aangesloten exporteurs, die zich verplicht hebben om zich aan strikte kwaliteitsvoorwaarden en –regels te houden. De voordelen van Keurmerk bloembollen zijn:

  • Je koopt bloembollen met kwaliteitsgarantie
  • Je bent ervan verzekerd dat – indien je je aan de plantinstructies op de verpakking houdt – de bollen optimaal tot bloei komen.
  • Je weet zeker dat de bloembollen gezond en van uitstekende kwaliteit zijn.
  • Je koopt bloembollen in de juiste soort, kleur en het formaat dat op de verpakking staat vermeld

TIP: 
Dahlia's en chrysanten zijn prima snijbloemen. Ze staan niet lang op de vaas, maar ze zijn wel erg mooi. Lekker herfstsfeer in huis! Zorg dat er geen blad in het vaaswater hangt en doe steeds snijbloemenvoedsel in het water. Ze drinken veel, dus regelmatig water aanvullen.

TIP: 
Je kunt heel voordelig je bloembollen online kopen.

 

Tags: bloemen,, bloembollen