FANtv-nl-logo-mobile

Pompoenen kleuren de herfst

Bij pompoenen denk je aan Assepoester en Halloween, maar de pompoen is meer. Hun oranje kleur fleurt je herfstterras op en ook in de keuken kun je alle kanten uit.

Notensmaak
Er bestaan honderden soorten pompoenen, eetbare en niet-eetbare. Tot de zomerpompoenen (Cucurbita pepo) behoren de courgettes en de spaghettipompoenen. Hun vruchtvlees is licht van kleur en smaakt zacht tot nootachtig. Je oogst ze bij voorkeur jong, dan kun je ook de schil mee verorberen. Hun houdbaarheid is beperkt.

Muskaatpompoenen (Cucurbita moschata) vallen meteen op door hun sterke inkervingen of ribben. Jong zijn ze meestal groen, maar naarmate de herfst vordert, verkleuren ze naar leerachtig bruin, vaak met een soort waslaagje bovenop. Ze zijn tot een jaar houdbaar en hun oranje vruchtvlees wordt zoeter naarmate ze langer liggen. De lekkerste is de boternootpompoen, met zijn bijzondere nootjessmaak.

Winterpompoen
Het allerbekendst zijn natuurlijk de winterpompoenen (Cucurbita maxima). In deze familie vind je de grote, knaloranje Assepoesterpompoenen, zalmroze wrattenpompoenen, (sier)kalebassen en Turkse mutsen terug. De kleinere Hokkaidopompoenen uit Japan (o.a. 'Uchiki Kuri' en 'Blue Kuri') zijn de lekkerste. Winterpompoenen kunnen sterk verschillen in vorm, kleur en gewicht. Je hebt er van een paar honderd gram tot honderden kilo's, zoals de 'Atlantic Giant', die vaak van de partij is op de fameuze pompoenwedstrijden.

Volle zon
Wie een reuzenpompoen in zijn tuin wil, moet daar enige voorbereiding voortreffen. Zaai pompoen vanaf midden april onder glas en plant hem pas uit na de IJsheiligen (midden mei). Geef je pompoen een plek in de volle zon en voorzie minstens één vierkante meter per plant. Een pompoen is dol is op vochthoudende humus en organische mest. Een oude composthoop is ideaal. Op zo'n dieet kan hij 20 tot 40 cm per dag vooruit kruipen, en in ongeveer vier maanden tijd uitgroeien van zaadje tot een plant met volwassen vruchten.

Oogsten doe je vanaf begin september, en voor de eerste nachtvorst. Om te weten of je pompoen rijp is, kijk je niet naar de kleur, maar naar de steel. Die moet er kurk- of rimpelachtig uitzien, en de vrucht moet keihard aanvoelen. Pompoenen oogst je voorzichtig; de geringste beschadiging doet ze rotten. Laat ook nog een stukje steel aan de vrucht. Bewaar op een droge en donkere plek, tussen 8 en 15 graden. Een hele, onbeschadigde pompoen blijft tot een jaar goed.

Tags: Groentetuin, herfst