FANtv-nl-logo-mobile

Lek in de vijverfolie opsporen en verhelpen

Als je een vijver in de tuin hebt, kan het zomaar gebeuren dat er een keer een lek in het vijverfolie komt. Hoe spoor je dat lek op en wat doe je er aan?

Als het water van jouw vijver zakt tot een bepaalt niveau en dan stopt, heb je waarschijnlijk een lek in het vijverfolie. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor het waterniveau daalt, bijvoorbeeld door verdamping of verzakking. Je moet bekijken of er daadwerkelijk een lek zit. Nu zijn er diverse trucjes op een lek op te sporen. Je kunt aan de achterkant van het folie schijnen met een zaklantaarn. Zit er een lek dan komt het licht hier door heen.

   

Melk
Een andere manier is om de vijver te vullen tot boven de lijn waarop het lek vermoedelijk zit en dan giet je er een scheut melk in, liefst volle romige melk (of room). Melk blijft drijven op het water en is goed zichtbaar. Is er een lek, dan zal de melk vanwege de zuigende werking daar naartoe drijven en zo weet je waar het gaatje zit. Zelfs als je niet blijft wachten tot de melk naar het lek gedreven is, kun je naderhand door de vettigheid rond het gat de plek nog lokaliseren. Deze manier werkt het beste wanneer er sprake is van een groot gat.

Reparatie
Om het lek te repareren, kun je het markeren met een stift. Vervolgens laat je het waterpijl zakken. Daarna lek droog maken, opruwen, schoonmaken en er met speciale lijm een nieuwe stuk folie opplakken.

Duurzaamheid vijverfolie 
Rubberfolie gaat 25 tot 30 jaar mee.
Kunststoffolie 10 jaar

Tags: Vijver, lekkage