FANtv-nl-logo-mobile

Verven met minder VOS

Wist je dat er in verf veel hulpstoffen zitten die niet goed zijn voor het milieu? In sommige verfsoorten zit wel meer dan 300 gram per liter van dit spul. Dat moet toch anders kunnen?


De milieubelastende stoffen die je vaak aantreft in verf zijn de zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS). Dat zijn stoffen die vaak als oplosmiddel worden gebruikt.
Duizeligheid
Als je tijdens het schilderen teveel van deze vluchtige stoffen inademt, kan dat leiden tot duizeligheid en een 'dronken' gevoel. Maar dat is niet het enige. Ze zorgen ook voor smogvorming en versterken het broeikaseffect.

Milieukeur
Daarom is het sinds het begin van dit jaar verplicht op elke pot verf het VOS-gehalte te vermelden. Om het gebruik van deze stoffen terug te dringen, heeft Milieukeur eisen gesteld aan het maximale VOS-gehalte. Hierop heeft Hermadix een verf ontwikkeld die tot zestig keer minder organische stoffen bevat. In een pot Hermadix verf met het Milieukeur-keurmerk vind je maar vijf gram VOS per liter.


Natuurlijke oliën
Hermadix verf is gemaakt op basis van natuurlijke oliën. Deze oliën beschermen je houten schutting of tafel niet alleen tegen wind en regen, deze verf bevat lang niet zo veel slechte stoffen dan gewone verf. Hierdoor is Hermadix verf veel minder milieubelastend en is het – net zoals de traditionele verfsoorten – in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl