FANtv-nl-logo-mobile

Snoei je vlinderstruik!

Hoe zat dat nou ook al weer? Wanneer moet je najaars- en voorjaarsbloeiende heesters snoeien? In het najaar nadat de plant gebloeid heeft of nu, in half maart?
De vlinderstruik is zo'n heester die pas in het najaar bloeit. Tijdens de bloei wordt het een prachtige struik die veel vlinders trekt. Maar snoeien is bij deze plant erg belangrijk, want des te langer je wacht des te hoger de vlinderstruik wordt. Naar mate de plant hoger wordt, zal hij minder gaan bloeien. En dat is zonde, want dan mis je al die prachtige vlinders.


Verhouten
Als je niet snoeit, kan de vlinderstruik wel vier meter hoog worden. Omdat de takken dan steeds ouder worden, verhouten ze als het ware. Hierdoor bloeien er bijna geen bloemen meer op. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat je in deze periode (maart) de vlinderstruik steng terugknipt.


  


Streng snoeien
Er mag een heel stuk van de vlinderstruik af. Schrik niet, het is goed als de plant zo'n vijftien centimeter boven de grond steekt. Zorg in ieder geval dat alle zwakke scheuten en dode takken worden weggesnoeid. Ook alle takken die de verkeerde kant op groeien mogen weg.


Jonge twijgen
Dat je in het voorjaar snoeit, maakt niets uit omdat deze heester bloeit op de twijgen die hij dit jaar maakt. Door hem heel erg streng terug te knippen stimuleer je de struik tot het maken van jonge twijgen. Daar zal hij dit jaar op bloeien. Zo hou je de vlinderstruik jong, krachtig en rijkbloeiend. Bovendien beperk je hem een beetje in zijn omvang. Zelfs als je de struik rigoureus terugsnoeit, zal de struik dit seizoen weer zo'n twee tot drie meter hoog worden.

Vergelijkbare artikelen