FANtv-nl-logo-mobile

Tuinafval wordt bio-energie

Tuinafval is niet alleen geschikt erg geschikt voor compostering, maar je kunt er ook nieuwe groene energie uit halen. Daarom is het erg belangrijk dat je afval goed scheidt.



Bladeren, takken, klokhuizen en aardappelschillen. Het is allemaal groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en is heel goed te composteren. Door er compost van te maken wordt het een goede meststof. Maar dat is niet het enige. Uit GFT-afval kan namelijk ook energie worden gewonnen. Bio-energie.


Biogas
Door het afval te laten vergisten ontstaat er biogas. Bacteriën zorgen ervoor dat het afval verandert in compost. Tijdens dit proces ontstaat er ook biogas. Door dit gas op te vangen kan het gebruikt worden om een generator te laten draaien. Hierdoor ontstaat er warmte en energie. Het compost dat overblijft doet dienst als meststof.

Groene stroom
Net zoals wind- en zonne-energie is bio-energie 'groene' stroom. De energie wordt immers uit de natuur gehaald. De stroom uit het biogas zorgt ervoor dat 3000 huishoudens van stroom worden voorzien.


Geen extra koolstofdioxide
Het voordeel van bio-energie is dat er geen extra koolstofdioxide (CO2) vrijkomt bij de verbranding ervan. Er komt wel CO2 vrij, maar dat is dezelfde hoeveelheid die vroeger ook door de planten is opgenomen. Zo zou in een ideale situatie de hoeveelheid koolstofdioxide precies gelijk blijven. Dat is mooi, want teveel koolstofdioxide zorgt er juist voor dat er klimaat verandert.

Vergelijkbare artikelen