Hergebruik de herfstbladeren
In de herfst krijgen de bladeren van de bomen allemaal een heel andere kleur. Van donkerrood tot geel-bruin. Maar het duurt niet lang tot de bladeren van de bomen vallen.
Al die gekleurde bladeren zijn een lust voor het oog. Maar als ze eenmaal op de grond liggen, is er weinig leuks meer aan. In combinatie met regen wordt het al snel een drassige boel. En dit bladerendek op je grasveld zorgt er ook nog eens voor dat er geen zuurstof meer bij kan. Het resultaat: verstikking van je gazon.
Blad dat terecht komt in de border, kun je wel laten liggen. Dit zorgt voor beschutting tijdens vorstperiodes. Let er dan wel op om de resten hiervan in de lente weer weg te halen. Als je het laat liggen, kan dat de groei van de planten in je border beïnvloeden.
GFT-bak
Maar waar moet je al die bladeren laten? Je kunt het natuurlijk in de GFT-bak stoppen. Bladeren zijn biologisch afbreekbaar, dus dat is een prima oplossing. Maar het nadeel ervan is dat je groene bak in een keer vol zit. En dat is niet zo handig, want vaak wordt hij maar eens in de twee weken geleegd.
Bladaarde
Verbranden is geen optie. Het mag niet eens. Het is ook zonde, want juist omdat bladeren biologisch afbreekbaar zijn kun je de reststoffen ervan heel goed hergebruiken. Na anderhalf tot twee jaar verandert bladafval namelijk in bladaarde. En dit is een heel vruchtbaar soort aarde voor de planten in je tuin.
Door de bladeren bij de rest van je groenafval op de composthoop te gooien veranderen de bladeren in compost. Dat is ook goed, maar echte bladaarde ontstaat alleen maar van bladeren. Daarom kun je ze het best apart bewaren in een bladkorf. En die kun je heel gemakkelijk zelf maken.
composthoop en bladkorf
Bladkorf
Door vier houten palen in een vierkant in de grond te slaan, ben je al goed op weg. Nu bevestig je kippen gaas rond de palen en je bent al klaar. Dit gaas zorgt ervoor dat de bladeren die je in de bladkorf legt, niet weg kunnen waaien. Heb je geen ruimte voor zo'n bladkorf? Dan kun je de bladeren ook bewaren in een afvalzak met gaten erin. Na anderhalf tot twee jaar ontstaat ook hier de grondverbeterende bladaarde.