FANtv-nl-logo-mobile

Kattenkruid, leuk voor je kat

Erger je jezelf aan die katten in de tuin? Dan is grijs kattenkruid oftewel nepeta faassenii geen goede plant voor jou. De geur hiervan trekt juist katten aan!

Het is vooral de geur die katten zo lekker vinden. Rollen, liggen, eten, spelen en slapen. Het liefst doen katten alles met deze planten. Je katten zullen daarom ook erg blij zijn als je deze plantjes in je tuin zet. Maar ook zonder katten is nepeta een leuke plant. Je kunt het bijvoorbeeld goed gebruiken als rand voor de border.

Bijhouden
Het kattenkruid is een vaste plant en wordt niet erg groot. Het blijft ongeveer tussen de twintig en vijftig centimeter. Wel kan de plant gaan woekeren. Het is dus belangrijk dat je van tijd tot tijd wat stengels wegknipt. De violetkleurige bloemen zie je als het kattenkruid bloeit. Dat is in de periode vanaf juni tot de herfst. Na de herfst kun je ze het best helemaal tot aan de grond toe weg knippen. Het lijkt rigoureus, maar dit is de enige manier om volgend jaar weer mooi grote planten te krijgen.

In het wild
Van oorsprong werd kattenkruid geplant in kruidentuinen. Nu zie je ze zelfs in het wild terug. Dat is opmerkelijk, want deze plant kwam vroeger nooit in Nederland voor. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de verandering van het klimaat.

Tags: planten