FANtv-nl-logo-mobile

Wespen: Leer de vijand kennen

Daar is 'ie weer. De geel/zwarte luchtmacht. Leer hier de vijand kennen.

Zoals ieder dier heeft ook een wesp zijn nut. Ze doden (ander) ongedierte, ruimen dode insecten op, en brengen stuifmeel over. al verliezen ze het op het laatste punt van de bij. Maar.... toch zijn het krengen!

Hun gedrag is irritant en veel agressiever dan dat van andere insecten. Hun steken zijn pijnlijk, en een ware plaag of zelfs gevaarlijk voor wie slecht tegen hun gif kan.

In de winter zijn er maar weinig wespen in leven. Slechts de aankomende koningin (prinses dus eigenlijk) overleeft gedurende de winter. Op een beschutte plek houdt ze haar winterslaap. Deze koningin is op dat moment al bevrucht en draagt in feite een heel wespennest in zich.

 

 

Daarmee is ze een gewilde prooi voor wespenjagers als ze in het voorjaar uitvliegt. Menig wespennest wordt dan met één gerichte klap weggevaagd.

De koningin die overleeft bouwt een nest van hout en plantenresten die ze fijngekouwd geeft. Samen met een papje van speeksel vormt dit het "wespenpapier" waaruit een nest bestaat. Deze nesten kun je als een korf in een boom of schuur zien zitten, maar ze zijn ook vaak weggestopt in een spouwmuur of in de grond.

In het nest legt de koningin haar eerste eieren. Deze komen al na enkele dagen uit en er worden larven geboren. Deze verpoppen zich en kruipen na een kleine zes weken uit hun cocon. Het zijn dan wespen, maar in eerste instantie uitsluitend vrouwtjes.

Het zijn de werksters die de hofhouding van de koningin vormen. De majesteit doet niets anders meer dan liggen en eitjes leggen. De werksters gaan op zoek naar voedsel. Hieronder valt ook jouw glas cola  en dat lekkere ijsje. Met dat voedsel worden de larven gevoed.

Aan het eind van de zomer is de wespenpopulatie het grootst. Een nest kan dan door 20.000 wespen bevolkt worden. Had die koningin toch maar een klap gegeven in het voorjaar!

De mannetjes zijn dan ook geboren, evenals de vrouwtjes die later koningin zullen zijn. Één maal raden hoe die de tijd met elkaar doorbrengen.

Als het eind van de herfst kouder wordt sterven de mannetjes, de werksters en de oude koningin. De "prinsessen" zoeken een warme schuilplaats.

Bij het begin van de herfst bevruchten nieuwe mannetjes nieuwe koninginnen die weer opzoek gaan naar een plaats om te overwinteren. Het winterweer veroorzaakt de dood van de bestaande wespen.

Wespennesten verdelgen
Een wespennest kun je zelf ruimen. In de winkel zijn spuitbussen te koop
met gif. Hiermee kun je 's avonds, als alle wespen veilig in het
 nest zijn, de uitgang(en) van het nest bespuiten. Als je dit grondig doet, en alle uitgangen gevonden hebt is er voor de wespen geen ontkomen aan.

Draag voor de zekerheid wel voldoende kleding, zoals lange mouwen en broek, handschoenen en dek bij voorkeur ook je nek af. Wel zo veilig als er wespen uit een onverwachte hoek komen aanzetten.

Maak nooit de uitgangen van het wespennest dicht. De wespen weten altijd een uitgang te vinden, en anders maken ze er wel één. De kans is dan dat ze je ineens allemaal binnenshuis hebt terwijl ze daarvoor nog via de buitenmuur de spouw verlieten.

    

Tags: dieren, wespen, ongedierte

Vergelijkbare artikelen