FANtv-nl-logo-mobile

Tips voor een perfect gazon

Je legt een grasmat in je tuin en hoeft nergens meer naar om te kijken. Fout! Ook een gazon heeft onderhoud nodig.

Maaien
Natuurlijk moet het allereerst gemaaid worden. Doe dit van april tot september iedere week, want zo hou je een mooie grasmat. Als je het te lang laat worden gaat het maaien moeilijker en krijg je een lelijke grasmat.

Onkruid
Maar voor een mooi gazon zal je ook het onkruid en distels moeten verwijderen. Dat moet regelmatig gebeuren want anders krijg je kale plekken.

Bemesten
Bemesten doe je in het voorjaar met compost of gedroogde koemest. Deze bevatten voedingsstoffen die nodig zijn om het gras te laten herstellen van de winter. Hark deze mest over het gazon uit.

In de zomer mag je evenueel nog een keer kunstmest geven. Maar pas op! Doe dit alleen als er regen wordt verwacht. Anders kan de kunstmest het gras doen verbranden met zijn hoge voedingsconcentratie.

Grond losmaken
Het is belangrijk dat onder het gras de grond losgemaakt is. Dit zorgt er voor dat bij regen het water goed kan wegzakken, maar het zorgt er ook voor dat in droge perioden het grondwater omhoog kan komen. Je zou het niet zeggen als je een grasspriet ziet, maar gras kan wel tot 1,20 meter diep wortelen. Je hoeft gras dan ook veel minder snel te sproeien dan veel mensen denken.

Paden tussen gazon en borders
Maak een klinkerpad tussen het gras en de borders als je makkelijk wilt kunnen maaien. De klinkerpaden sparen ook het gras als je ze gebruikt om erover heen te lopen.
 
Grassoorten
Er zijn verschillende soorten gazongras te koop. Je hebt bijvoorbeeld het tere fijne siergras maar ook graszaadmengsels die speciaal zijn samengesteld voor een speelgazon. Deze bestaan uit grove en sterke grassoorten. Ook zijn er speciale mengsels voor droge grond, voor vochtige grond, voor zon, voor schaduw,.... ga zo maar even door. Grasproblemen kunnen vaak opgelost worden door een beter geschikt mengsel te gebruiken. Bij de zaadhandel kun je zelfs een mix op maat laten samenstellen.

Grote en kleine tuin
Een gazon is bijzonder geschikt voor een grote tuin. Het groen vormt een mooi rustpunt tussen de fleurige borders, en laat de tuin groter lijken. Bij een kleine tuin komt een gazon veel minder goed uit. Bovendien wordt het gras snel kapot gelopen.

Tags: Gras, Gazon, grasmaaiers