FANtv-nl-logo-mobile

Graszoden leggen

De snelste manier om snel een mooie nieuwe grasmat in je tuin te leggen is door graszoden te leggen. Graszoden zijn met een prijs van circa 1,50 euro per vierkante meter (inclusief thuisbezorging) ook goedkoop om te plaatsen.

Graszoden kun je alle maanden van het jaar leggen, tenzij het sneeuwt of vriest. Zelfs vlak voor een vorstperiode graszoden leggen is geen probleem. Het gras kan daar wel tegen.

graszoden

Hoeveel graszoden heb je nodig?
Ten eerste moet je bepalen hoeveel graszoden je nodig hebt. Graszoden worden verkocht in rollen van een vierkante meter. Is je tuin vier meter breed en zes meter lang, dan heb je 4 x 6 = 24 rollen nodig. Een tuin is niet altijd zo rechthoekig, dus soms zal het wat meer werk zijn om de oppervlakte te berekenen. Deel dan de tuin in vakken op om zo meerdere rechthoeken te krijgen die je bij elkaar kunt optellen. Gokken kan natuurlijk ook, maar kijk uit dat je niet te weinig graszoden besteld.

Het leggen van graszoden
Voor de graszoden geplaatst worden moet de grond eerst tot 10 tot 15 centimeter diep worden omgespit (ruwweg een spade diep). verwijder alle stenen en afval dat je tegenkomt. Het beste resultaat bereik je door de grond zo een paar weken te laten liggen. Schoffel alleen af en toe het onkruid weg, maar laat de grond verder met rust.

Vlak voor het plaatsen van de graszoden meng je compost of potgrond door de bovenlaag. Hierna maak je de grond egaal. Dat kan door stampen, maar de beste manier is platwalsen doormiddel van een plank. Een wals is nog beter maar die heeft niet iedereen binnen bereik. Omdat het gras op een dichte ondergrond moeilijk kan hechten is het beangrijk dat je de vlakke grond met een hark toch nog voorzichtig even wat los gemaakt wordt.

Geef de grond hierna goed water met de sproeier.

Nu pas gaan de graszoden op de (natte) bodem. Leg de zoden dicht tegen elkaar en strooi wat potgrond tussen de kieren. Ook de kieren bij de buitenranden van de buitenste zoden vul je op met potgrond.

Als je een grote oppervlakte legt met meerdere zoden achter elkaar leg de graszoden dan in steensverband. Ben je klaar? Dan steek je de kantjes netjes af.

Rol of klop het gras stevig aan en geef het water tot het door en door nat is.

De komende weken ben je nog niet klaar. Geef de graszoden minimaal twee weken lang iedere dag goed water.

Online graszoden bestellen
Graszoden kun je goedkoop online kopen bij Gazon. Graszoden zijn daar bijzonder goedkoop, prima van kwaliteit en ze worden bovendien gratis thuisbezorgd.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl