FANtv-nl-logo-mobile

De verzorging van kuipplanten

Planten in potten (ook wel kuipplanten genoemd) zijn een prachtige manier om een terras mee op te vrolijken. Doordat je potten makkelijk kunt verplaatsen kun je de inrichting van een tuin, balkon of terras continue aanpassen. Bloeiende planten kun je naar voren halen en planten die even minder in het oog hoeven te springen kun je naar achteren verplaatsen.

kuipplanten

Ook kun je kuipplanten in de winter naar binnen halen of een plaatsje onder een carpoort of in de schuur geven. Ideaal voor vaste planten die niet winterhard zijn. Zo kun je deze planten jarenlang opkweken tot een steeds mooiere en vollere plant.

Uitdrogen
Het grote gevaar met kuipplanten is dat ze snel kunnen uitdrogen. Planten in potten hebben vaak water nodig. Niet alleen drogen ze in de zon razendsnel uit, ook een plant die op de wind staat heeft vaker water nodig dan een plant in de luwte. Let hierbij ook op de vorm van de plant en zijn blad.

Planten met bladeren die de pot als een paraplu afdekken profiteren minderen van een regenbui dan planten waarbij het regenwater langs de stengels kan aflopen. Doordat de wortels van de plant alleen het water dat in de pot kan bereiken lopen sommige planten kans zelfs bij regenachtig weer te verdrogen.

Natte voeten
Maar ook het tegenovergestelde is mogelijk. Kuipplanten kunnen ook juist teveel water krijgen omdat het water in de pot blijft staan. Niet alleen gaan hun wortels dan rotten ook krijgen ze een tekort aan zuurstof. Let dus op dat de pot het water goed afvoert.

Bemesten
Met hun wortels zoeken planten zelf de mineralen die ze nodig hebben. Bij kuipplanten is de ruimte waar de wortels kunnen komen echter maar heel beperkt. Zelfs als je goede potgrond gebruikt zijn de mineralen na een week of zes wel uitgewerkt.

Bemesten is bij kuipplanten dus zeker nodig. De mate verschilt per plant. Bemesten kan met speciale korrels voor buitenplanten maar ook met de vloeibare plantenmest die je ook voor de kamerplanten gebruikt. Stop na augustus met bemesten.

Kuipplanten kopen
Mooie kuipplanten zijn online vaak heel voordelig te koop bij de online tuinwinkels.

Tags: planten, potplanten