FANtv-nl-logo-mobile

Hoe maak je de tuin winterklaar?

Het is verstandig de tuin winterklaar te maken voor de nachtvorst je overvalt. Maar wat moet er precies gebeuren voor de winter begint?

Het najaar is een leuke periode om in de tuin te werken. De temperatuur is vaak nog zacht, en gaat als je geluk hebt vergezeld van een herfstzonnetje. Ideaal om nog even aan de slag te gaan in de tuin. En dat is maar goed ook, want er zijn nog best wat dingen te doen voor het echt koud wordt.

wintertuin

Vaste planten
Dek vaste planten af met een laag bladeren, met compost of met een mix van turf en mest.

Potten
Maak pottenen kuipen schoon en zet deze op de kop. Potten en accessoires die niet vorstbestendig zijn kun je in een vorstvrije ruimte laten overwinteren. Niet winterharde kuipplanten kun je binnen laten overwinteren. Dat kan het best op een lichte plaats bij een temperatuur van 5 tot 10 graden. Vergeet ze niet af en toe een beetje water te geven.

Voorjaarsbloeiers en nieuwe planten
Plant de bollen van de voorjaarsbloeiers. Dit kan zolang het niet vriest. Ook mag je dan nog planten en heesters planten. dek ze wel goed af en geef ze goed water. Het najaar is een goede tijd om te planten omdat de grond nog warm is, en omdat de wortels dan in de winter rustig kunnen hechten. In het voorjaar kunnen ze dan meteen bloeien.

Zomerbollen
Bloembollen van zomerbloeiers (bijvoorbeel dahlia en begonia) moeten nu uit de grond omdat ze niet vorstbestendig zijn. Laat ze op een beschutte plaats drogen, dan kunnen ze in het voorjaar weer in de grond.

Snoeien
Snoeg de haag, de klimop, fruitbomen of de blauwe regen. Voor coniferen is het echter geen geschikt moment.

Vijver
Wordt het kouder dan 10 graden, zet dan de vijverpomp uit. Laat de beluchtingspomp wel draaien om bevriezing te voorkomen. Verwijder dode waterplanten en bladeren.

Kranen
Sluit de buitenkraan vast af en laat de tuinslang leeglopen. Berg de tuinslang op in een vorstvrije ruimte.

Plaats tuinverlichting
Het wordt weer vroeg donker 's avonds. Heb je nog geen goede verlichting in de tuin, dan is dit het juiste moment om deze te plaatsen.

Tuinmeubelen
Maak de tuimeubelen schoon en berg ze eventueel op. Behandel houten meubelen met tuinmeubelolie.

Rozen
Pak de ent-plaats van rozen in. Dit kan met een mix van mest en bladeren, maar ook met stro. Stamrozen kun je laten overwinteren door er een vuilniszak overheen te trekken. Bindt deze aan de onderkant dicht. Je kunt ook een rozenhoes of rozenkraag gebruiken.

Gras maaien
Maai het gras nog een keer. Voor de laatste keer? Dat hang af hoe streng de winter is. Bij echt koud weer groeit het gras niet, maar in een zachte winter moet je misschien nog eens maaien.

Kalk op het gazon
Heb je in het voorjaar vaak last van mos? Strooi dan in het najaar kalk. Dan is de grond in de winter minder zuur en dat geeft mos minder kans.

Vogels
Maak vast een voerderplaats voor vogels.

Tags: winter