FANtv-nl-logo-mobile

Organische mest of kunstmest?

Is het verstandig om kunstmest te gebruiken of is "echte" organische mest beter? Hier kijken we naar de verschillen tussen beide soorten mest.

Planten kunnen niet alleen op water leven, ze hebben ook voedingsstoffen nodig. Stikstof, fosfaten en kalium zijn de voedingstoffen die iedere plant nodig heeft. Maar de verhouding is voor iedere plant anders. Daarom zijn er ook verschillende meststoffen en voedingsstoffen voor verschillende planten te koop. De verhouding wordt uitgedrukt in de NPK waarde, waarbij de N staat voor stikstof, de P voor fosfaten en de K voor kalium.

mest

Meststoffen kun je onderverdelen in drie soorten:

Organische meststoffen
Organische meststoffen zijn natuurlijke meststoffen. Deze kunnen bestaan uit de resten van plantaardige of dierlijke oorsprong. Organische meststoffen werken langzaam en geleidelijk doordat ze door de organismen in de bodem tot voedsel voor de plant worden omgezet. Dit gebeurt op een geheel natuurlijke wijze en de plant bepaalt zelf wanneer hij de voeding opneemt, namelijk wanneer hij deze nodig heeft. Hierdoor groeit de plant op een natuurlijke en optimale manier en wordt de grond waarin de plant staat ook beter. Dit voorkomt weer ziekten en ongedierte.

Vooral organische meststoffen waaraan micro-organismen zijn toegevoegd verbeteren de bodem. Deze micro-organismen bestaan uit schimmels en bacteriën.

Minerale meststoffen
Mineralen meststoffen worden ook wel kunstmest genoemd. Zoals de naam al aangeeft zijn dit geen natuurlijke maar gefabriceerde stoffen, veelal synthetisch. Kunstmest bestaat uit stoffen die snel en makkelijk door de plant worden opgenomen. Dit gebeurt samen met water (bijvoorbeeld door regen). Daarbij is de plant gedwongen alle kunstmest meteen op te nemen. Dit gebeurt meestal in een heel andere dosis dan gewenst is. Het gevolg is een geforceerd snelle groei en een verhoogde kans op ziekten en ongedierte.

Bovendien is kunstmest zout wat slecht is voor de bodem. Ook de wortels van de plant zelf hebben hier onder te lijden. Bij heet weer kan er tevens verbranding optreden.

Voeg daarbij het feit dat de productie van kunstmest erg milieubelastend is, en het is duidelijk dat je veel beter voor organische dan minerale mest kunt kiezen.

Organisch-minerale mest
Beide meststoffen kun je ook gemixt kopen. Deze mest is minder schadelijk dan kunstmest, maar een stuk schadelijker dan organische mest. Na het bemesten werkt namelijk in eerste instantie alleen het minerale gedeelte, met alle hierboven beschreven nadelen. Pas als de grond het organische deel heeft omgezet gaat de plant deze opnemen. Dit is pas na enkele weken als er al veel schade is aangericht.

Tags: mest

Vergelijkbare artikelen