FANtv-nl-logo-mobile

Tuin besproeien. Tien gouden tips.

In de zomer is het besproeien van de tuin vaak geen overbodige luxe. Tenminste niet als je gras en planten in leven wilt houden. Hier tien gouden besproeiingstips van de specialisten van Gardena voor het besproeien van de planten in je tuin.

1. Besproei de tuin gelijkmatig. Planten vinden het plezierig als alle wortels evenveel water krijgen.

2. Borders moet je niet te vaak besproeien. Af en toe besproeien is beter dat te vaak. 1 of 2 keer per week met veel water besproeien is over het algemeen genoeg, en is beter dan vaker in kleine hoeveelheden. Wist je trouwens dat een lichte uitdroging de groei van de plantenwortels bevorderd?

tips-besproeien-tuin

3. Sproei 's avonds laat of 's ochtend vroeg. Dan kunnen de planten rustig het vocht opnemen. Sproei nooit in de volle zon!

4. Hou de bladeren droog. Het is verleidelijk om de planten een frisse verkwikkende douche te geven, maar dat is helemaal niet goed voor de bladen. Natte bladeren hebben 's nachts meer kans op ziekten en overdag op verbranding door de zon.

5. Geef je juiste hoeveelheid water. Dit is een lastige, want de ideale hoeveelheid verschilt per plant. Geef in iedere geval dusdanig veel water dat de wortels bereikt worden (eerst moet de eerste grondlaag doordrenkt worden).

6. Kijk goed of het water niet wegloopt. Borders liggen vaak hoger waardoor er veel water naar lager gelegen delen van de tuin loopt. Geef hoger gelegen planten daarom meer water, anders worden de wortels misschien niet bereikt. Besproei de hoegr gelegen gedeelten met korte tussenposen een paar maal.

7. Sproei doelgericht. Zie ook tip 1. Sproeit ruim rond de plant, zodat je alle wortels nat maakt. Hoe meer wortels je bereikt hoe meer water met voedingsstoffen er kan worden opgenomen.

8. Gebruik een automatisch besproeiingssysteem met een bodemvochtigheidssensor om de planten optimaal te besproeien.

9. "Verzuip" de planten niet. Te veel water hindert de luchttoevoer waardoor de wortels te weinig zuurstof krijgen. Je verdrinkt ze dan, of met een net woord, er treedt waterverzadiging op.

10. Een goede grond draagt bij aan beter vasthouden van het vocht. Goede grond is in dit geval kleirijke tuingrond die rijk is aan kleimineralen.

Tags: Gras, Gazon, bewatering