FANtv-nl-logo-mobile

Houtsnippers tussen de planten

Houtsnippers tussen de planten hebben veel goede eigenschappen. De snippers verbeteren de grond, ze gaan uitdroging tegen, ze voorkomen onkruid en houtsnippers in de tuin zien er vaak heel mooi uit.

Wij kijken hier naar de voordelen van houtsnippers in de tuin.

houtsnippers tuin

Houtsnippers voor een betere bodem
Houtsnippers zorgen voor een betere bodemkwaliteit. Dit komt omdat houtsnippers een mulchlaag vormen die een ideale omgeving vormen voor nuttige bodemorganismen als wormen, schimmels, bacteriën en pissebedden. Dit klink misschien niet zo aantrekkelijk, maar deze organismen zorgen voor een goede bodemstructuur waarin je planten, bloemen en struiken geweldig kunnen groeien en bloeien.

Houtsnippers als bodembedekker
Houtsnippers zijn heel geschikt om tussen de planten aan te brengen. Deze houtsnippers voorkomen dat de bodem minder snel uitdroogt en bovendien zijn de snippers een prima bodembedekker. Ze voorkomen dat onkruid kan groeien. En dat scheelt weer onkruid wieden!

Mooie snippers
En houtsnippers kunnen heel decoratief zijn. Mooie houtsnippers (bijvoorbeeld van kastanjehout) zien er erg mooi uit in een border of in potten op een terras.

Hoe kom je aan houtsnippers?
Houtsnippers kun je zelf maken door snoeihout te versnipperen. Dit kan met een versnipperaar die bij de meeste tuincentra te huur is.

Houtsnipper kun je ook kant en klaar kopen bij een tuincentrum. Voor deze houtsnippers wordt hout gebruikt dat zich goed leent als bodembedekker in de tuin. Bijvoorbeeld kastanjehout, dat twee keer zo lang goed blijft als andere materialen zoals cacaodoppen of sierschors. Dat komt doordat kastanjehout veel trager wordt verteerd. een andere goede eigenschap van kastanjehout is dat de snippers na verloop van tijd grijs worden. Dat toont heel mooi in een border.

Tags: onkruid, border