FANtv-nl-logo-mobile

Een border zonder onkruid

Als je geen maatregelen neemt blijf je schoffelen en wieden met een border. Zevenblad en ander wortelonkruid blijft zijn kop opsteken. Daarom hier tips om onkruid in de border te voorkomen.

Border schoonmaken
De eerste tip is een voor de hand liggende. Haal dat onkruid weg! Keer op keer, vooral in het voorjaar is dat erg belangrijk. Anders wint het onkruid de oorlog. Maar haal het onkruid wel op de juiste manier weg. Bij voorkeur niet schoffelen en wieden, maar steken met een riek. Het is bij Zevenblad en ander onkruid namelijk erg belangrijk dat de plantjes met wortel en al uitgeroeid worden. Want anders kan er uit de wortel nieuw onkruid groeien. Dan ben je aan het stekken in plaats van aan het verwijderen, en dat is wel het laatste dat je wil!

onkruid

De wortels weghalen gaat het beste met een riek. Steek deze er diep in, en haal de riek al bewegend voorzichtig naar boven. Er komen nu een heleboel wortels boven die je allemaal weg moet halen. Maar kijk heel goed uit voor de wortels van je planten. Die wil je natuurlijk niet beschadigen.

Bodembedekkers
Maar onkruid voorkom je natuurlijk liever dan dat je het weghaalt. Onkruid voorkomen kan eigenlijk alleen maar door ervoor te zorgen dat er op die plek al wat anders staat of ligt. Waar al iets anders staat kan immers geen onkruid meer groeien. Je kan dan doen via begroeiing of via bedekking.

Begroeien kan via bodembedekkers. De maagdenpalm (Vinca minor) is de meeste geziene bodembedekker, deze laag kruipende plant is fleurig, nuttig en onderhoudsvrij. Bovendien blijft dit plantje mooi groen in de winter. Andere populaire bodembedekkers zijn schaduwkruid, dwergmispel en de waldsteinia.

Maar je kan ook kiezen voor andere materialen. Bijvoorbeeld houtsnippers, cacaodoppen, boomschors, maar ook grind, stro of turfmolm. Een ander alternatief is worteldoek (dat normaal onder terrassen wordt gebruikt).

Al deze materialen en benodigdheden zijn voordelig te koop bij de online tuinwinkels.

Tags: onkruid, border