FANtv-nl-logo-mobile

Kerstmis, hoe zit het ook alweer?

Ieder jaar vieren we de geboortedag van Jezus Christus. Niet alleen de Germanen, maar ook de Romeinen, Egyptenaren, Vikingen en nog meer volken vieren dit 'feest van het licht.'

Pas in het jaar 381 koos men 25 december als geboortedag van Christus. Voor 381 werd alleen zijn kruisiging, besnijdenis en wederopstanding herdacht en gevierd. Het heidense 'feest van het licht' versmolt vervolgens met het Christelijke 'feest van de vrede'. De kerk maakte op deze manier handig gebruik van de enorme populariteit van de joelfeesten om het Christendom verder te verspreiden.

 

 

Kerstmis wordt voorafgegaan door advent (nadering). Tijdens de advent zijn Christenen in afwachting van de komst van Jezus. Advent begint op de vierde zondag voor Kerstmis en duurt tot Kerstavond. Kinderen krijgen een adventskalender met voor elke dag een 'deurtje' waar iets lekkers achter verstopt zit. Er wordt een adventskrans met vier rode of gele kaarsen neergezet. De eerste kaars wordt op adventszondag aangestoken en elke zondag erna wordt er een kaars aangestoken.

De kerstman
Nederlanders die zich in 1611 in Nieuw Amsterdam (het latere New York) vestigden, brachten Sint Nicolaas mee als beschermheilige. De Amerikanen sloten hem uiteindelijk in de armen en langzamerhand veranderde hij, door toevoeging van elementen uit allerlei culturen, in Santa Claus samen met zijn rendieren, arrenslee en elfjes.

 

 

De kerstboom
Vroeger was de spar het symbool van groei en bloei en verjager van heksen en slechte geesten. In de vijfde eeuw dook de spar op als boom des levens in mysteriespelen in Duitse kerken. Hij was behangen met appels (de zonde) en ouwel (de redding). Later werden de appels en ouwel vervangen door koekjes in allerlei vormen. In de negende eeuw verbood Karel de Grote het opzetten van een kerstboom en in de tiende eeuw deed paus Martinus II hetzelfde in Italië. Pas in de zeventiende eeuw dook de versierde spar weer in het openbaar op. De eerste versierde kerstboom was weer te bewonderen in 1605 in Straatsburg.

De kerstboom is sinds de vorige eeuw niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers.

 

Vergelijkbare artikelen