FANtv-nl-logo-mobile

Primula, een echt voorjaarsgevoel

De Primula is een bekende en geliefde vaste plant. Bij het tuincentrum is deze plant in vele kleuren verkrijgbaar.Al die kleuren geven je een echt voorjaarsgevoel.

De Primula is een zeer bekende en geliefde vaste plant. Oorspronkelijk is deze plant afkomstig uit China en Mongolië, maar hij doet het ook goed in de gematigde delen van het noordelijk halfrond. Primula's houden van vruchtbare, goed doorlatende grond, half schaduw en volop water. Er zijn zoveel verschillende Primula's, dat er voor elke plaats en toepassing wel een Primula te vinden is. Vanaf februari groeit de Primula Acaulus. Deze soort is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Primula plant

Metamorfose
De Primula Acaulus heeft vijftig jaar geleden een metamorfose ondergaan. Een Zwitser heeft het plantje wat aantrekkelijker gemaakt. De Acaulus had vroeger langer blad en langere bloemstelen. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat deze plant binnen een jaar groeit en bloeit. Op de Nederlandse markt zijn vooral de strakke, snelle vormen verkrijgbaar, omdat hier de meeste vraag naar is. In Engeland is er daarentegen een grote vraag naar Primula's in pasteltinten.

Zaadproductie 
Bevruchten van primula's is een heel secuur werkje. Met een penceel wordt het stuifmeel van de ene bloem, op de stamper van een andere bloem aangebracht. Na twee dagen haal je de bloemblaadjes weg en groeit er een bolletje, waarin de zaadjes zich ontwikkelen. Deze bevruchting gebeurt tussen dezelfde soort en zelfde kleur Primula. Door verschillende kleuren met elkaar te bevruchten kun je een nieuwe kleur ontwikkelen. Het kan echter ook een totale mislukking worden, maar je kunt dus ook een nieuwe kleur op de markt brengen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl