FANtv-nl-logo-mobile

Op zoek naar de juiste kerstboom

Een kerst zonder kerstboom is volgens veel mensen geen echte kerst. Daarom bezochten wij een kerstboomkwekerij en laten we zien welke soorten er te vinden zijn.

Er zijn niet zoveel kerstboomkwekerijen in Nederland, de meeste bomen voor de Nederlandse markt komen uit Duitsland, uit de Belgische Ardennen, maar ook uit Noorwegen en Zweden.

Historie van de kerstboom
Er doen verschillende verhalen de ronde over hoe lang het geleden is dat we gestart zijn met de traditie van de kerstboom. Sommigen beweren zelfs dat de traditie al ver voor de geboorte van Christus ontstaan. Hoe dan ook, het is in ieder geval duidelijk dat het een oude traditie is. Ook het gebruik van glinsterende versiering komt van eeuwen terug. Vroeger werden stukjes glas, kristal en spiegel voor ramen gehangen om boze geesten en heksen te weren. En vanuit diezelfde gedachte zijn ze waarschijnlijk in onze kerstboom terecht gekomen. Een feit is dat de denneboom van zichzelf al iets heel symbolisch en magisch heeft door zijn altijd groen blijvende takken. Je zou het kunnen zien als een soort symbool voor het leven dat altijd doorgaat, ook tijdens de donkere, korte dagen van het jaar.

Het kiezen van een boom
Welke boom kun je het beste kiezen? Kijk je alleen naar de schoonheid of let je ook op praktische zaken? Geef je er veel geld aan uit of vind je dat zonde? Gooi je de boom weg of wil je hem volgend jaar weer gebruiken? Allemaal vragen die je moet beantwoorden bij de keuze van een boom. Om de keuze iets makkelijker te maken zetten we belangrijkste soorten voor je op een rijtje.

Picea abies / Picea excelsa (Fijnspar)
De alom bekende groene kerstspar waarvan er rond Kerstmis miljoenen stuks worden verhandeld. Deze spar heeft ook een belangrijke economische waarde in de bosbouw en is een belangrijke leverancier voor de houtproductie en het bekende vurenhout. Tevens is het één van de meest voorkomende bomen voor de bebossing van Noord- en Midden- Europa. Het is een groenblijvende naaldboom die kegelvormig groeit tot circa tussen 7 en 12 meter hoogte. De takken groeien kransvormig rond de kale stam, de twijgen zijn dun en voorzien van bruine naaldkussens. De naalden zijn vierkant of plat, glimmend groen en 1,5 tot 2 centimeter lang. De 10 tot 15 centimeter lange kegels hangen neerwaarts aan de boom en vallen na het rijpingsproces af. Deze boom is niet geschikt voor kleine tuinen door zijn hoedanigheid en zeker niet te adviseren in de gewone siertuin. Als kerstboom wordt deze volop aangeboden: afgezaagd, met wortel, met kluit en in pot.

Ideaal geschikt als kerstversiering voor buiten de woning, maar niet echt aan te bevelen voor binnen in verband met de gevoeligheid voor naaldverlies.

Picea omorika (Servische spar)
Dit is een smalle bijna piramidale en compacte boom die door zijn afhangende takken behoord tot een van de meest sierlijke sparren. De kortere en stompe naalden zijn groen van kleur en aan de onderzijde grijsblauw tot zilverwit. Het is een relatief snelle groeier, maar groeit duidelijk minder snel dan de fijnspar. Uiteindelijk kan hij 8 tot10 meter hoog worden. Door zijn meer gedrongen groei lijkt deze beter geschikt voor de tuin. Door zijn vorm en sierlijkheid komt hij beter in aanmerking als kerstboom binnenshuis. Het naaldverlies is hier aanzienlijk minder dan bij de gewone Picea abies.

Picea pungens (Blauwspar)
De gewone pungens wordt zelden in de tuin geplant aangezien deze piramidale boom 10 tot 12 meter hoog kan groeien. De naalden staan recht op de takken en helemaal rondom, ze zijn donker blauwgroen van kleur en 3 centimeter lang, aan het uiteinde scherp en stijf. Als kerstboom valt hij meer op door zijn kleur en het verlies van naalden is beperkter.

Picea glauca 'Conica'
Dit is de meest conisch groeiende dwergconifeer die er bestaat. Deze cultivar is een mooie frisgroene, gedrongen piramidale verschijning. Groeit kegelvormig en kan uiteindelijk een hoogte van 2 meter bereiken. Gedijt gemakkelijk in elke tuin en grondsoort en is tevens een perfecte pot- of kuipplant, doch is heel gevoelig aan het spint. Preventief en curatief behandelen is hierdoor sterk aanbevolen. De Conica is een van de beste miniatuur kerstboom, verkrijgbaar in de handel in pot van 30 tot 80 cm hoog.

Abies soorten
Een onderscheid tussen Abies en Picea kunnen we maken aan de hand van volgende kenmerken; De naalden van de Abies voelen veel zachter aan, zijn stomp aan de uiteinden en staan rechtop. Anderzijds bij de Picea zijn de naalden stekelig, hangend en bij het lostrekken komt een stukje bast mee. De kegels bij de Abies zijn rechtopstaand en bij de Picea hangend.

Abies nordmanniana (Nordmann)
Is eerder geschikt voor grotere tuinen en parken en kan tot 20 meter hoog worden. De boom heeft een brede kegelvormige groei en de zijtakken groeien horizontaal in lagen. De naalden zijn 2 centimeter lang, glanzend en donkergroen van kleur. Als kerstboom heeft deze tevens de eigenschap van binnenshuis langdurig te houden zonder weinig of geen naaldverlies. Daarom is de Nordmann spar bijzonder populair als kerstboom.

Abies koreana (Koreaanse zilverspar)
Dit is een niet al te grote piramidaal groeiende boom afkomstig uit Korea. De naalden zijn 2 centimeter lang rechtopstaand, donkergroen bovenaan en wit aan de onderzijde . In de tuin kan deze perfect worden aangeplant als solitair en een hoogte tot 6 meter bereiken. Opmerkelijk zijn de mooie rechtopstaande paarsviolette kegels. Als kerstboom is deze variëteit het meest aan te bevelen voor de huiskamer, gezien er hier van naaldverlies geen sprake is. De attractieve kleuren worden nog meer geaccentueerd door de kerstverlichting.

Tags: bomen, kerst, kerstboom