FANtv-nl-logo-mobile

Het belang van bomen

Bomen maken al eeuwen deel uit van onze aardbol en zijn van levensbelang voor de mens, ze leveren immers zuurstof.

De hoogste boom ter wereld is een Sequoia sempervirens. Hij is maar liefst 115,5 meter hoog. Deze enorm hoge boom werd pas in augustus 2006 ontdekt en staat in het Redwood National Park in de Verenigde Staten  Het oudste exemplaar is meer dan 4700 jaar oud.

De bomen die wij kennen hebben een kale stam met daarboven een kroon van bladeren. Toch is dit niet de oorsprong van de boom, dit is wat wij er van hebben gemaakt. Iedere boom vormt uit zichzelf takken over de gehele stam, dus van onder tot boven en niet pas op een hoogte van één of twee meter.

  

De boom vormt deze takken om de stam koel te houden omdat er water door getransporteerd moet worden. Als de kroon van de boom of van andere bomen in de omgeving genoeg schaduw leveren zullen takken lager op de stam er vanzelf afvallen, dit zie je vooral in de dichte bossen.

 

 

Ingrijpen van de mens is niet beperkt gebleven bij het afsnoeien van de onderste takken om alleen een kale stam te krijgen. Boomkwekers snoeien vaak de bomen in zuilvorm. Sommige bomen groeien vanzelf al in een zuilvorm, anderen moeten zo gekweekt worden. Hoe horizontaler de takken staan, hoe voller de boom, hoe mooier deze in de vorm gesnoeid kan worden. Er zijn maar liefst 50 boomsoorten die je in een zuil kun snoeien.

 

Vergelijkbare artikelen