Groenblijvers en najaarsbloeiers
Ook in de kouden maanden van het jaar hoef je niet met een lege tuin opgescheept te zitten.
Sommige planten kunnen prima buiten blijven staan, de zogenaamde groenblijvers. Weer andere planten gedijen juist prima in het voorjaar en kunnen dan ook gewoon in je tuin of in potten geplant worden. Een overzicht van een aantal populaire groenblijvers.
Sommige planten kunnen prima nu al buiten staan, de zogenaamde groenblijvers. Weer andere planten gedijen juist prima in het voorjaar en kunnen dan ook gewoon in je tuin of in potten geplant worden. Een overzicht van een aantal populaire groenblijvers.
Bergthee (Gaultheria Procumbens)
Dit struikje is vanaf de herfst ruim verkrijgbaar bij de tuincentra. Het wordt veel toegepast in bloemarrangementen en kerststukjes. In de herfst verkleurt bergthee. De bladeren, die in het voorjaar donkergroen zijn, krijgen dan allerlei rode en groene tinten. Bovendien blijven de besjes lang aan de struik zitten. Verder vergt bergthee weinig onderhoud omdat het geen agressief woekerende struik is, en hoeft de struik nauwelijks gesnoeid te worden.
Varens
Varens zijn er in vele varianten. Groenblijvende varens kunnen het najaar prima doorstaan. Deze planten vormen een prima achtergrond voor vroeg opbloeiende bolgewassen. In Nederland groeit eikvaren in boomholten. De koningsvaren, steenbreekvaren, stekelvaren en de adelaarsvaren groeien net zo goed in de zon. Alle varens hebben een humusrijke en blijvend vochtige grond nodig om te kunnen groeien. Voor sommige soorten is een kalkrijke bodem nodig (tongvaren, steenbreekvaren), andere zijn juist zuurminnend (stekelvaren, dubbelloof).
Hertshooi
Hertshooi groeit in het wild maar er zijn ook talloze gekweekte kruidachtige en halfheestervormen van. Deze planten bloeien de hele zomer onafgebroken. De stengels van de plant verhouten naarmate het seizoen vordert. In het najaar moeten de stengels bij de grond worden afgeknipt. Deze plant bloeit van begin juni tot eind september.
Sierkool
Sierkool zie je steeds meer in tuinen verschijnen. De belangrijkste reden is zeker de fraaie groene, paarsrode en witte tinten, die deze kooltjes kenmerken. Sierkolen kunnen in pot, de volle grond of balkonbak worden geplant. Sierkool is als potplant te koop. Zelf zaaien en opkweken kan natuurlijk ook, maar voor weinig geld kun je je een hoop moeite besparen. Sierkool wordt pas mooi in de herfst en is op z'n mooist in de winter als het niet al te streng vriest. Pas in het voorjaar gaat de kool op z'n retour.
Hebe
Van Hebe zijn veel soorten en variëteiten bekend. De struik bloeit dikwijls met bloemen, die in de bladoksels ontspruiten. Hebe is groenblijvend en onder andere goed te gebruiken in bloembakken, waar ze als 'kernbeplanting' of overblijvende beplanting jarenlang dienst kunnen doen. Hebe groeit en bloeit het beste op een plaats in de volle zon. Een humusrijke, goed doorlatende grond is nodig voor een beetje geluk met deze struik.
Heide
Er is niets zo triest als een kale tuin in de winter. Groenblijvers vallen in de winter meestal alleen maar op vanwege hun vorm. Zorgvuldig uitgekozen heide kan ook in de winter veel kleur aan de tuin geven. Het fijne van heide is dat het maar weinig onderhoud nodig heeft. Direct na de bloei kan de plant met een heggenschaar worden afgeknipt. Wel is het nodig een grond te hebben of te maken waarop de heide goed wil groeien.