FANtv-nl-logo-mobile

Olijfboom in ons klimaat

De olijfboom vindt zijn oorsprong rond 3500 v. Chr. in het oostelijke gedeelte van het Middellands Zeegebied. De olijfboom voelt zich het meeste thuis in Spanje, maar ook in Nederland kun je deze boom best houden.

De olijfboom staat in zowel de Christelijke als de Islamitische cultuur bekend als een heilige boom met goddelijke vruchten. Het eerste wat je je nu zult afvragen is: “In Nederland is het toch veel te koud voor die exotische bomen?” Het kan wel, maar dan zul je de olijfboom moeten houden als kuipplant, zodat de boom vorstvrij kan overwinteren.

Subtropisch klimaat
De olijfboom komt voor in de subtropen. Hij doet het dan ook het beste in dat klimaat. Spanje heeft bijvoorbeeld zo'n klimaat van hete zomers en zachte winters waarin de boom het goed doet. Die temperatuur heeft hij nodig om knoppen, en dus olijven, te ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten, waarvan sommige het best goed kunnen doen in ons koude(re) klimaat. Sommige kunnen zelfs een vorstperiode doorstaan. De kans dat in zo'n periode takken afbreken of de boom dood gaat is echter groot. Daarom kan de boom in Nederland het beste als kuipplant gehouden worden. Hij wordt dan niet zo groot en kan in de winter in huis gehaald worden.

Kuipplant
Eenmaal binnen moet de boom op een plek direct in de zon gezet worden, het liefst op het zuidwesten als dat mogelijk is. Houd er rekening mee dat deze boom minstens zes uur zon per dag nodig heeft om tot bloei te kunnen komen. Te dicht bij het raam of bij een verwarming plaatsen komt de boom echter niet ten goede. De meest ideale omstandigheden schep je door de boom in een prieel te plaatsen in de tuin. Als het voorjaar aanbreekt mag hij weer naar buiten.

Olijven
De olijven zijn eerst groen, daarna worden ze zwart. Als je ze zonder veel moeite kunt verwijderen, zijn de vruchten rijp. De olijf is dan nog wel erg bitter en moet een bepaald proces ondergaan om de olijf te worden die we graag eten, bijvoorbeeld als tapasgerecht.

Verzorging
De ideale grond om de boom in te plaatsen is voedzaam en kleihoudend. Dat kun je bereiken door tuingrond te gebruiken, aangevuld met kleikorrels en compost, zodat de grond lekker luchtig wordt. De drainage moet ideaal zijn, want de olijfboom houdt niet van koude voeten. Daarom leg je kleikorrels onder in de pot, die nemen het meeste water op. Het overtollige water moet uit de pot kunnen stromen, zodat er geen wortelrot optreedt.

Als je de boom water geeft, moet je de grond niet te nat maken. Maar laat de olijf zeker niet uitdrogen. Wanneer de grond tot 3 centimeter diep droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Dat moet ook gebeuren in de rustperiode in de winter. Dan moet de boom gehouden worden bij een temperatuur tussen de 2 en 10 graden Celsius.

Snoeien
Snoeien van een olijfboom gaat op dezelfde manier als waarop je een knotwilg zou snoeien. De olijfboom kan helemaal kaal gesnoeid worden. De boom zal dan echter weinig vruchten ontwikkelen. Wil je wel vruchten, dan volstaat het terugsnoeien  van uitstekende takken. Deze lopen het jaar erop weer uit met nieuwe vruchten.

Zo zie je maar, ook deze boom uit de subtropen kan zeker een plekje krijgen in onze Nederlandse omgeving.

Olijfbomen kun je kopen bij de tuinwinkels.

 

Tags: bomen