FANtv-nl-logo-mobile

Bromelia's in Diergaarde-Blijdorp

Diergaarde-Blijdorp staat van oudsher bekend als dierentuin. Naast een dierentuin is Blijdorp echter ook een botanische tuin, waar ook een bijzondere collectie Bromelia's aanwezig is.Een genenbank voor Bromelia's
De botanische afdeling ontwerpt en ontwikkelt de plannen voor de dierverblijven. De aanleg en het onderhoud van het groen wordt ook door hen verzorgd. Diergaarde Blijdorp beschikt over een enorme collectie Bromelia's. Deze staan in kassen die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Deze collectie is een soort genenbank voor Bromelia's. Dit betekent dat hier zorg wordt gedragen voor een stukje natuurbehoud. Wanneer er door ontbossing bepaalde Bromelia-soorten zouden verdwijnen, dan heeft Blijdorp deze soort nog in haar collectie.De Bromelia's zijn onder meer te bewonderen in de vlinderkas. Vlinders - of liever gezegd de rupsen - houden niet van Bromelia's. Zij leggen hun eitjes op de passiebloemplanten, de rupsen eten vervolgens de passiebloemplant op. Nieuwe planten worden vervolgens weer aangevuld uit de eigen kassen.


Nabootsing van continenten
Blijdorp is verdeeld in verschillende 'continenten'. Ze proberen dit ook te benaderen in de beplanting. Zo kan de bezoeker de dikhuiden bespieden door de enorme hagen van bamboe. Samen met de nagebouwde Aziatische Tempel krijgt de bezoeker het gevoel in Azië te zijn.Olifanten staan in de meeste dierentuinen in betonnen verblijven. Veel olifanten krijgen door de kou last van reuma aan hun poten. In Blijdorp is dit opgelost door vloerverwarming in de hokken aan te brengen. Dit brengt echter voor de aangebrachte beplanting weer moeilijkheden met zich mee. De olifanten-urine verdampt snel en vermengt zich met stof. Stof wordt door de dieren rondgeblazen en komt op de bladeren terecht.In het Oceanium kweken de Blijdorpers bepaalde soorten koraal. Ook hier kun je spreken van een vorm van natuurbehoud.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl