FANtv-nl-logo-mobile

Kerstboom in de tuin: waar moet je op letten?

Als je in de decembermaand een kerstboom met kluit hebt gekocht, is het de moeite waard om deze een plekje in de tuin te geven. Je hebt er dan een mooie boom in je tuin bij. Maar dan moet je wel op een aantal punten letten.

kerstboom tuin

Acclimatiseren
Net zoals de boom tijd nodig had om te wennen aan de binnentemperatuur, zo moet hij ook weer wennen aan de koudere temperatuur buiten. Plaats de boom daarom tijdelijk in een koelere lichte ruimte, zodat hij niet schrikt van de temperatuurverschillen. Wij hebben een prieel tot onze beschikking en dat is ideaal voor dit doel. Een berging of de schuur is ook goed.

Verhuizen in dezelfde grond
Breng de boom met pot en al naar de plaats waar hij gepland wordt. De grond waarin de boom tijdens de kerstperiode geleefd heeft, moet zoveel mogelijk meegenomen worden. De fijne haarwortels, die niet met het blote oog waarneembaar zijn kunnen afbreken als de grond rondom de wortels afbrokkelt. De haarwortels zijn verantwoordelijk voor de wateropname, dus dit is essentieel voor de boom om te overleven.


  


Gebruik goede potgrond
De kans dat de kerstboom het in de tuin overleeft wordt aanzienlijk groter als je de juiste voedingsstof gebruikt.  Vul het plantgat met telkens twee delen potgrond en een deel tuingrond voor de juiste verhouding.

Geef de spar de ruimte
Een spar heeft de ruimte nodig en is zeker niet de makkelijkste boomsoort. Als hij te dicht bij de siertuin wordt gepland, krijgen je nabij gelegen planten problemen met de voedselvoorziening en de waterhuishouding.

Verplant niet in vorstperiode
Zolang de vorst niet in de grond zit kan de boom verplant worden. Als je dat toch doet levert je dat een zwakke boom op. Uit bevroren grond kan een boom immers geen voedingsstoffen tot zich nemen en juist in het begin is de boom erg kwetsbaar.

Afgezaagde top
Als je de top hebt afgezaagd zal de boom dit jaar meerdere toppen ontwikkelen en enigszins uit z'n oorspronkelijke vorm groeien.

Tags: kerstboom