FANtv-nl-logo-mobile

Alles over orchideeën

Een plant die je steeds vaker ziet is de phalaenopsis, ook wel bekend als de vlinderorchidee. Er zijn meer dan 20.000 soorten en nog worden er nieuwe varianten ontdekt en gekweekt!

orchidee

De orchidee behoort tot het grootste plantengeslacht ter wereld. Orchideeën komen over de hele wereld 'in het wild' voor. In warme streken groeien ze meestal op bomen, takken en twijgen, vaak met de wortels in de lucht. Deze soort wordt ook wel epifitische orchidee genoemd. Orchideeën die ontspruiten op de rotsen noemen we lithofitische orchideeën en orchideeën die in de aarde groeien zijn de terristische soorten.

In de koelere streken in de wereld groeien hoofdzakelijk terristische soorten. Deze zijn in Europa en vaak ook elders in de wereld beschermd en mogen niet zomaar geplukt of uitgegraven worden. Dat geldt voor de meeste orchideeën. Import en export zijn dan ook aan strenge regelgeving gebonden.

 

 

Een aantal opvallende soorten:

Cambria
Een orchidee die niet in het oerwoud voorkomt, maar uit een kruising van verschillende soorten is ontstaan.

Dendrobium
Deze groeit in Azië aan bomen en op rotsen. In het wild komt de Dendrobium voor in honderden verschillende gedaantes. Na vele kruisingen is het gelukt om deze plant te ontwikkelen tot een kamerplant. De levensduur, vorm en kleuren maken deze orchidee zeer geschikt voor dat doel.

Miltonia
Omdat de bloem veel weg heeft van een viooltje, wordt hij ook wel Viooltjes Orchidee genoemd. Het land van herkomst is Colombia. Daar groeit de Miltonia op glooiingen van de oevers van de rivieren.

Oncidium
Groeit in Zuid-Amerika (onder andere Brazilië) op bomen en in rotsspleten. In de volksmond wordt hij ook wel 'Het dansende prinsesje' genoemd. Als je de bloem goed bekijkt heb je maar weinig fantasie nodig om te begrijpen waarom.

Paphiopedilium
Ook wel bekend onder de naam Venusschoentje. Komt van nature voor in het tropische gedeelte van Azië en Australië. Daar groeien ze op boomtakken en rotsspleten, vaak in de buurt van beekjes en rivieren.

 

 

Licht
Een orchidee verlangt naar een lichte standplaats. Tijdens het groeiseizoen (maart – september) kunnen orchideeën echter niet tegen direct zonlicht.

Temperatuur
De plant houdt van kamertemperaturen, zo tussen de 18 en 20 graden Celsius

Voeding
Eenmaal per maand kun je de plant wat speciale orchideeënmest geven. Voeg deze vloeibare mest toe aan het bakje water waar je de planten in dompelt.

 

 

Overpotten
Als de plant te groot geworden is voor een kwekerspot, en dat is meestal na 1,5 tot 2 jaar, is het tijd om de orchidee over te zetten in een grotere pot. Onderin de nieuwe pot moeten gaatjes zitten om overtollig water af te voeren. De orchidee heeft het meeste baat bij een luchtig grondmengsel, dus druk de grond niet te stevig aan. Na het overpotten de plant goed aangieten met water op kamertemperatuur (geen koud water uti de kraan!) om de ideale aansluiting te krijgen van de grond met de wortels en zo een vlotte weggroei te verkrijgen. Daarna twee weken de helft van de normale hoeveelheid water geven. Na vier tot zes weken de plant maandelijks bemesten.

 

 

Water geven
Bij het water geven ontstaan over het algemeen de meese problemen. Vaak ligt het probleem in een teveel aan water. De orchidee mag nooit met haar wortels in het water staan. Neem de orchidee met de kwekerspot uit de sierpot en dompel deze in een bakje met water op kamertemperatuur. Laat de plant vijf tot tien minuten in het water staan. Laat de plant daarna goed uitlekken en zet haar terug in de sierpot. Zo kun je niet teveel water geven. Zorg ervoor dat er in het bakje niet teveel water staat. De kwekerspot mag voor maximaal 75% in het water staan. Afhankelijk van de situatie thuis en het weer moet de plant een keer per week gedompeld worden. Je kunt meestal na een tijdje aan het gewicht van de pot al voelen of het nodig is de plant te dompelen.

 

Vergelijkbare artikelen