FANtv-nl-logo-mobile

Groenten uit eigen moestuin

Gezond leven is de trend van het moment en wat is er nu gezonder dan groenten uit eigen tuin? Het is niet alleen gezond, zelfgeteelde groente smaakt ook een stuk beter!

Geschikt maken van de bodem
Voordat je de vruchten kunt plukken van je eigen moestuin, moet de bodem bewerkt worden zodat de zaden kunnen ontkiemen. Het bodemleven moet daarom eerst geactiveerd en gestimuleerd worden. Een actief bodemleven zorgt voor een goede structuur. Een goede structuur zorgt er op zijn beurt weer voor dat de wortels de kans hebben zich te ontwikkelen en garanderen een goede waterhuishouding. Een wijd verbreid wortelstelsel maakt het voor de plant makkelijker om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.

 

 

Nu is de tijd om te zaaien
Nu het nog winter is kan de bodem geschikt gemaakt worden voor het zaaien van groenten. Je kunt daarvoor het beste een organische meststof gebruiken. Deze geeft de voedingsstoffen gelijkmatig af aan de bodem en is een stuk vriendelijker voor het milieu. Het bodemleven heeft een relatief lange tijd nodig om de organische stoffen om te zetten in voedingsstoffen. Dat kan enkele weken / maanden in beslag nemen. Pas als dat gebeurd is, kunnen de planten voeding uit de bodem opnemen.


Zeewierkalk

Wet van het minimum
Wij gebruiken een mix van koeien-, kippen- en paardenmest. Daar zit weliswaar een laag gehalte voedingsstoffen in, maar wel veel verschillende soorten. Eigenlijk alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft. Als je alleen kippenmest zou gebruiken, dan voeg je alleen stikstof toe aan de bodem. Dat zorgt ervoor dat een krop sla flink zal groeien, veel smaak zal er dan niet aan zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.  We noemen de aanwezigheid van kleine hoeveelheden van veel verschillende voedingsstoffen ook wel 'de wet van het minimum'. Net zoals bij mensen is het verstandiger om gevarieerd te eten dan eenzijdige voeding tot je te nemen.

Kalk voor snellere omzetting
Behalve een meststof dient er ook (zeewier)kalk aan de bodem toegevoegd te worden. Kalk zorgt ervoor dat het omzettingsproces – van organische stoffen tot voeding voor de planten – sneller plaatsvindt. Ook verbetert kalk de zuurtegraad van de grond. De kalk moet wel in combinatie met de organische mest gebruikt worden. Doe je dit niet, dan wordt de kleine hoeveelheid organische stoffen in de bodem versneld omgezet in voedingsstoffen. Zodra dat gebeurd is, valt er niets meer om te zetten en is de bodem snel verarmd. Een combinatie van organische meststof en kalk is dan ook een must!

Opkweken van de zaden
De zaadjes worden niet plompverloren in de grond gestopt. Deze kunnen beter eerst worden opgekweekt in kweekbakjes. De plantjes moeten eerst sterk genoeg worden om de weersomstandigheden te kunnen trotseren. Twee a drie zaden per bakje, even natspuiten, afdekken en daarna donker wegzetten. Na een week of zes zijn de jonge plantjes weerbaar genoeg om in de grond gestopt te worden. Het opkweken gebeurt in dezelfde periode als het bemesten en bekalken van de grond. Tegen de tijd dat de plantjes naar buiten kunnen, heeft het bodemleven de organische stoffen omgezet in voeding.

 

Opkweken van de zaadjes

De groenten in spe komen zo in een gespreid bedje terecht. Nog een paar weken geduld hebben, maar dan kun je genieten van de geneugtes van je eigen groententuin.

Tags: Groentetuin