FANtv-nl-logo-mobile

Tuinmeubelen: waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van tuinmeubelen moet je op een aantal zaken letten. Waar komt het meubilair te staan? Wanneer wordt het gebruikt en is er een opslagplaats voor in de winter?


De afgelopen jaren is over het gebruik van tropisch hardhout voor tuinmeubelen veel te doen geweest. Het FSC-keur is een garantie dat hout daadwerkelijk uit goed beheerde bossen komt, waar ook op verantwoorde wijze geproduceerd wordt.
Houten tuinmeubels
De tuin wordt steeds meer beleefd als het verlengde van de woonkamer. Het meubilair moet daarom niet alleen decoratief zijn, maar vooral ook comfortabel. Houten tuinmeubelen voldoen aan deze eisen en er is van alles te krijgen, zowel voor de romantische cottage- als voor de designtuin.
Tuinmeubels van kunststof, metaal, rotan en pitriet
Ruimte op het terras en in de tuin en aanwezigheid van opslagmogelijkheden zijn redenen om voor dit soort tuinmeubelen te kiezen. Moeten de meubelen van de winter de berging in, dan kies je uiteraard voor modellen die demontabel, inklapbaar of stapelbaar zijn. Koop in ieder geval een tafel die zo groot is, dat gasten aan kunnen schuiven.

Weinig ruimte? Dan is een tafel met uitschuifbaar of inklapbaar blad de oplossing. Ook in de keuze van stoelen moet je rekening houden met de grootte van je balkon of terras. Een stoel met een hoge verstelbare rugleuning en verstelbare zitting is bijvoorbeeld op meerdere manieren te gebruiken. Tuinmeubelen van kunststof hebben als voordeel dat ze het hele jaar door buiten kunnen staan en makkelijk in het gebruik zijn.


Onderhoud van hardhout
Teakhout is een duurzame houtsoort dat houtrot met verve kan doorstaan. Het is dan ook een aanschaf voor het leven, zelfs als het meubilair zomer en winter buiten blijft staan. De oorspronkelijke warmbruine kleur zal door weersinvloeden op den duur een doorleefd, zilvergrijs uiterlijk krijgen. Wil je liever de authentieke tint behouden, dan is een paar keer per jaar een behandeling met een onderhoudsproduct voldoende. Teakolie en sealers zijn hiervoor bijzonder geschikt. Teakhout is echter niet overschilderbaar. Andere hardhoutsoorten zullen anders verkleuren en hebben dan ook een andere kleurbehandeling nodig.


Hebben de meubelen de hele winter buiten gestaan dan kan vuil worden verwijderd met vloeibare zeep, warm water en een borstel. Het eenvoudigste kun je de tuinmeubelset schoonmaken met speciaal hiervoor ontwikkelde reinigingsproducten.


Onderhoud van andere houten meubelen
Naast teakhout zijn er natuurlijk ook tuinmeubelen van andere houtsoorten gemaakt. Onderhoudsarme hardhoutsoorten zijn bijvoorbeeld iroko, eucalyptus, meranti en balau. Zachthout zoals vuren en grenen is minder duurzaam dan teak. Vuren en grenen meubelen kunnen in het najaar en winter daarom beter niet buiten blijven staan. Om uitdrogen van het hout en de aangroei van schimmels te voorkomen, is het noodzakelijk dat deze tuinmeubelen enkele keren per jaar worden gelakt, beschilderd of behandeld. Natuurlijk kun je voor advies en onderhoudsmiddelen bij Intratuin terecht. Vuren en grenen meubelen kun je een trendy kleurtje geven. Heel mooi is tuinmeubilair dat op de kleur van de beplanting in de tuin is afgestemd.


Rotan en bamboe zijn vrijwel altijd voorzien van een laklaag, die ervoor zorgt dat de meubelen goed schoon te houden zijn. Af en toe afnemen met een vochtig doekje is voldoende. Rotan- en bamboemeubelen blijven langer mooi als je ze in de zomermaanden droog wegzet of tijdens regenbuien afdekt. Ze blijven het mooist als je ze in de wintermaanden binnenzet. Vertoont de laklaag slijtageplekken, breng dan een laagje bootlak of speciale bamboelak aan.


Onderhoud van kunststof
Aanslag die na verloop van tijd op kunststof kan ontstaan, is makkelijk te verwijderen met een speciaal schoonmaakmiddel voor tuinmeubelen. Gebruik geen product met een schuurmiddel. Dat veroorzaakt minuscule krasjes waarin zich vuil ophoopt. De meubelen blijven nog langer mooi en worden minder snel vuil als je ze in de wintermaanden in de berging zet. Ook zijn er speciale beschermhoezen voor tuinmeubilair te koop.


Onderhoud van andere materialen
Bij Intratuin vind je ook een fraaie collectie meubelen van gelakt metaal, gesinterd staal en aluminium. Deze meubelen kunnen de hele winter buiten blijven staan. Gesinterd staal met een keiharde laag en aluminium vragen nauwelijks onderhoud. Neem ze zo nu en dan af met een vochtig doekje. Raakt de laklaag van gelakt metaal beschadigd, dan is het zaak om de beschadiging meteen weg te werken om roestvorming te voorkomen. Schuur de plek licht op en breng wat lak in de juiste kleur aan.


Accessoires
Wat dacht je van een ruime collectie parasols, variërend van sjiek hout met stoffen bespanning tot eenvoudige parasols met vrolijke bedrukking.


Ook zijn er bij elke stoel kussens verkrijgbaar. Dat deze altijd in de laatste stijlen zijn, staat eigenlijk buiten kijf. Maar wist je dat je bij de meeste kussens ook meerdere accessoires in hetzelfde motief kunt krijgen? Vraag daarom bij je aanschaf naar de mogelijkheden die er zijn in tafelkleden en bijvoorbeeld servetten in dezelfde kleuren.


Intratuin heeft ook een ruim assortiment placemats en natuurlijk alles om de tafel buiten gezellig aan te kleden, zoals waxinelichthouders, servethouders, glazen, wespenvangers etc. Nu maar lekker genieten in de tuin!


 

Vergelijkbare artikelen