FANtv-nl-logo-mobile

Kleurige en geurige heesters

De heester is een makkelijke plant. Het enige wat ze vraagt is af en toe wat snoei en een beetje voeding. Kenmerkend is een uitbundige en frequente bloei.Heesters zijn over het algemeen makkelijke planten. Ze vragen af en toe wat snoei en natuurlijk voeding. Ze kunnen uitstekend worden gecombineerd met andere heesters, maar ook met andere planten. Kenmerkend voor heesters is de uitbundige en frequente bloei. Zelfs in de herfst geven heesters nog mooie vruchten en indrukwekkende bladkleuren. Sommige soorten geuren ook nog eens heerlijk.


Verschillende soorten
De Syringa, beter bekend als Seringen, staat eind mei in bloei met witte, roze en soms purperrode of dieppaarse tinten. Indrukwekkend, maar de geur is dat ook. Haal je de oude bloemen er na de bloei af, dan komen er het volgende jaar nog meer bij!


Een andere geurheester is de Philadelphus, oftewel Boerenjasmijn. Deze gaat vaak getooid met witte bloemen. Of wat te denken van de Viburnum. Deze bloeit later in het jaar in de winter en in het vroege voorjaar. Ze geven bovendien mooie bessen in de herfst.


Eén van de mooiste klimmende heesters is de Wisteria, die je misschien beter kent als Blauwe Regen. Bloeit in mei en juni. Verkrijgbaar in wit, lila of violet. Deze heester kan klimmen tot een hoogte van wel acht meter. Dat ziet er prachtig uit tegen een gevel van een huis bijvoorbeeld.


   


Kort samengevat zijn er dus vroegbloeiende heesters, zoals de Pieris, geurige heesters en klimmende heesters. En ze zijn ook nog eens verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren.


Pieris japonica 'Katsura'
Van de Pieris zijn meer dan 40 verschillende soorten bekend. De Pieris japonica 'Katsura' is een bladhoudende sierheester.

Van de Pieris zijn meer dan 40 verschillende soorten bekend. De Pieris japonica 'Katsura' is een bladhoudende sierheester. Zeer opvallend zijn de diep wijnrode jonge groeitoppen. Deze blijven vier tot vijf weken rood, daarna worden ze groen. Dat proces herhaalt zich nog twee keer gedurende de zomer. Daarna worden er op de laatste scheuten bloemtrossen gevormd. Deze bloeien in het voorjaar en zijn roze van kleur met een rode kelk. Deze sierheester is zeer geschikt voor de tuin, het terras en het balkon. Het is een houtig gewas, dus een blijvertje in de tuin!

Planten van heesters
Houdt er bij het planten rekening mee dat het plantgat lekker ruim is. Een beetje grondverbeteraar op de bodem, de wortelkluit aan de buitenkant los maken en dan is de heester klaar om geplant te worden. Druk de grond goed aan en geef altijd voldoende water. In het voorjaar een beetje bijvoeden, af en toe snoeien en het kan niet meer mis gaan met de heesters in je tuin!

Vergelijkbare artikelen