FANtv-nl-logo-mobile

Parel van het terras: Passiflora

Passiflora is een plant die sterk tot de verbeelding spreekt. De Passiflora (Passiebloem) mag gerust de parel op het balkon of terras genoemd worden.

passiebloem

Mysterie
De passiebloem werd in 1569 voor Europa ontdekt in Peru door de Spaanse dokter Monardes.  Hij beschreef voornamelijk het lokale, medicinale gebruik waardoor het in Europa een geliefde, kalmerende kruidenthee werd. Zijn naam dankt de Passiflora aan een monnik die in de bloem de symboliek zag van het 'Mysterie van de Passie van Jezus Christus'. De corona van de bloemen zag hij als de doornenkroon, de drie stampers als de spijkers waarmee Christus aan het kruis werd genageld. Een heel andere 'passie' dan waar wij tegenwoordig aan denken. 

Uitstraling
De Passiflora dankt haar exotische uitstraling aan de prachtige bloem met stampers en meeldraden die er fier bovenuit steken. Ze zijn er in diverse soorten en kleuren en hebben één overeenkomst: ze zijn adembenemend mooi. In de zomertuin mag deze exotische schone eenvoudig weg niet ontbreken. Je kunt ze houden in potten en in de volle grond blijken het uitstekende klimplanten. Er zijn wel zo'n 500 verschillende soorten Passiflora's, dus keuze genoeg. In de herfst groeit er een ovale, heerlijk geurende, gele vrucht. Opeten? Het kan, maar fijnproevers laten hem liever staan.

Geheime kracht
De passiebloem bezit volgens sommigen ook geheime krachten. Zo wordt hij in huis gehaald om problemen en moeilijkheden te sussen en vrede te brengen. Als je de bloem bij je draagt, trekt het vrienden aan. Onder een kussen draagt de Passiflora bij aan een goede nachtrust. Ook bevlogen geraakt van de Passiflora? Voor de echte liefhebber van deze plant bestaat er een heuse fanclub.

Kijk voor meer informatie op www.passiflora.org

 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl