FANtv-nl-logo-mobile

Medicinale planten

Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan ons leefmilieu en aan onze gezondheid.

Het groen is niet alleen mooi om naar te kijken, maar zorgt voor zuurstof, rust, voedingsmiddelen en voor geneeskrachtige stoffen. Boomkwekers brengen producten op de markt die essentieel zijn voor onze gezondheid. Zij leveren bijvoorbeeld de grondstoffen voor bepaalde geneesmiddelen. Geneesmiddelen die in de reguliere geneeskunde worden gebruikt, maar ook middelen die in de natuurgeneeskunde worden aangewend.

wilg

Kauwen op een takje tegen de pijn
In aspirine zit bijvoorbeeld de stof acetylsalicylzuur. Een mond vol voor een goedje dat te vinden is in de doodgewone Wilg. In grootmoeders tijd werd er bij wijze van pijnbestrijding dan ook op een wilgentakje gekauwd.

De Taxus Baccata is een conifeersoort die je veel tegenkomt in stadsparken. De jonge twijgen van de plant bevatten een stof dat verwerkt wordt in een kankerremmend middel.

Valeriaan is een plantje dat al in de tijd van Grieken en Romeinen werd geroemd om zijn geneeskrachtige werking. Het werd gebruikt tegen de pest. Pas later werd de kalmerende werking van het kruid ontdekt. Tegenwoordig staat het bekend als ontspannend en rustgevend. En dat kan je zo af en toe wel gebruiken in deze hectische, moderne tijd.

Het is bij het aanwenden van al deze middelen wel belangrijk deskundig advies ter harte te nemen. Ga niet experimenteren met planten die geneeskrachtige grondstoffen leveren. Dan zou het middel wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal.

Groente en fruit
Er zijn tenslotte natuurlijke producten die je zonder enig probleem kunt gebruiken. Het is wellicht overbodig om te zeggen, maar groene groente en verschillende soorten fruit zijn bijzonder goed voor onze gezondheid! Broccoli staat met stip op nummer één in de lijst van gezondste groente.

Ook de artisjok en spinazie komen in de top tien voor. Wat te denken van de blauwe bes. Deze bevat een enorme hoeveelheid vitaminen, mineralen en sporenelementen en werkt daardoor bloedzuiverend. Ook het doodgewone appeltje is goed voor lijf en leden. De Engelsen zeggen niet voor niets:' An apple a day, keeps the doctor away”.

 

Tags: planten, gezondheid