FANtv-nl-logo-mobile

Het land van de bloembollen

Wist je dat wij Nederlanders voor zo'n slordige 600 miljoen euro aan bloembollen exporteren naar landen als Engeland en de Verenigde Staten? En wist je dat er ieder jaar 7 miljoen bloembollen in de aarde worden gezet in de Keukenhof? Met de hand!
Nederland. Het land van kaas, klompen, windmolens en natuurlijk bloembollen! De bloembol is een Nederlands exportproduct van formaat. Het is een klein verrassingspakketje met blad, bloem en voedingsbolletje in één. Een mooi natuurproduct waarmee zelfs de minst geoefende tuinman of –vrouw prima uit de voeten kan.De bloembol wordt in Nederland dan ook met heel veel zorg gekweekt, gerooid en verpakt. In juli haalt de rooimachine de bollen van het land. Bij het rooien wordt ook 60 procent aarde meegenomen. Dit fungeert als een zachte beschermende buffer voor de bollen. Zo beschadigen deze zo min mogelijk.


De bollen worden vervolgens voorzichtig gespoeld en 'gebadderd' tot ze lekker schoon en fris de droogbak in kunnen rollen. Hierbij wordt tevens een eerste schifting gemaakt. De grote bollen worden van de kleine bollen gescheiden. De kleintjes worden als plantgoed voor de volgende oogst gebruikt. In de grote droogbakken worden de bollen heel zachtjes doorgeblazen met wat licht verwarmde lucht. Na de korte droogperiode worden de bloembollen gepeld. Ook worden de beschadigde, kleine en minder mooie bollen uit de bak gevist. Zij mogen hun weg over de productieband niet vervolgen. Vlak voordat de bollen worden ingepakt, worden ze geteld en nogmaals gecontroleerd.


Een laatste controle door de keurmeester van de BollenKeuringsDienst zorgt ervoor dat de kwaliteit van de Nederlandse bol optimaal is. Klaar voor haar reis richting jouw tuin of die van een Amerikaanse tuinier.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl