FANtv-nl-logo-mobile

Coniferen, grote verscheidenheid

Coniferen worden veelal gebruikt om hagen mee te vormen. Nou zijn de wintergroene soorten daar ook uitermate geschikt voor. Maar je kunt veel meer met een conifeer!


Coniferen zijn met hun naald- en schubvormig heel intrigerend. Het lijkt of ze weinig veranderen, maar ondertussen. Wie goed oplet ziet door het jaar heen soms enorme kleurvariaties en merkwaardige groei. Alleen doen coniferen dat heel geleidelijk. Er zijn er bijvoorbeeld maar een paar coniferen die in één keer hun blad laten vallen, meestal gaat het naald voor naald. Dat gaat zo langzaam, dat je het bijna niet ziet. Sommige coniferen zijn wel 5000 jaar oud.


Ongekende verscheidenheid
Coniferen zijn niet alleen wintergroen. De larix en de merkwaardige ginkgo worden eerst in de herfst geel, voordat ze hun blad afwerpen. Andere soorten zoals de Japanse cipres verkleuren geleidelijk door het jaar heen. Bijna alle coniferen hebben in het voorjaar in het oog springend jong blad. Dit kunnen gele, blauwe bladeren zijn of opvallende kegels. Coniferen verschijnen niet alleen in allerlei kleuren, maar ook in diverse groeivormen. De natuur en kwekers hebben een gigantische variatie 'gemaakt'.


Combineren
Het schijnbaar tijdloze van coniferen heeft een geweldig positieve uitstraling in een tuin. Plant ze wel tussen planten die veel meer 'lawaai' maken. We geven je enkele tips:  • Geel/groene bolconiferen tussen oker/oranje herfstbloeiers

  • Grijsblauwe, bodembedekkende coniferen te midden van blauwpaarse, grijze en witte beplanting.

  • Groene zuilconiferen in hele velden lage, kleurige planten.

Verzorging
Zet coniferen nooit in de drup van dakranden of andere planten. Plant ze even diep als ze in pot of op de kwekerij stonden (te zien aan de verkleuring op de stam). Snoei of knip ze niet tot achter het groen. Kale takken lopen niet meer uit, behalve bij de taxus. De meeste coniferen houden van licht zure grond. Geef dus geen kalk of beendermeel. Geef in het voorjaar speciale coniferenmest, hier zit alles in wat ze nodig hebben.Vergelijkbare artikelen