FANtv-nl-logo-mobile

Maak je eigen tuinontwerp

Een goed ontwerp geeft karakter aan je tuin, maar wat doe je als je geen hovenier in dienst kunt nemen en zelf aan de slag wilt?

Leg de lat niet te hoog en pak het stap-voor-stap aan. Ook jij kan het! Er is een logische volgorde om een tuinplan/ontwerp te maken:

Stap 1
Begin met het maken van een lijst met elementen die je wil behouden en zet je wensen en eisen op papier. (NB: belangrijk is hoeveel je in de tuin wilt doen; keus onderhoudsvriendelijk/arm of niet.) Vervolgens ga je de tuin en de elementen die je wil handhaven nauwkeurig opmeten. Vergeet ook deuren en ramen niet!

Deze maten worden in een bovenaanzichttekening gezet met een schaal van 1:50. Dit is voor een gemiddelde achtertuin van 5,5 x 12 meter een goede schaal om mee te werken. Dat betekent dat elke centimeter op de tekening in werkelijkheid 50 centimeter is.

Stap 2 - het vlekkenplan
De wensen, bijvoorbeeld terras, vijver, gazon, kinderspeelplek en moes/kruidentuin, zet je als grote vlekken in het plan. Je houdt hierbij dus nog geen rekening met kleuren, materialen of exacte afmetingen. Let wel op de juiste verhoudingen en de zonstand. En houdt rekening met sfeer of thema.


 

 • Het hoofdterras voor mensen die overdag nooit thuis zijn kan het beste in de avondzon, terwijl als iemand de hele dag rondom huis is een terras in de ochtendzon echt genieten is.
   
 • De vijver kan het beste niet in de volle zon maar in de halfschaduw (6-8 uur zon). Teken een vijver nooit te klein, een wateroppervlakte toont altijd kleiner dan bijvoorbeeld een gazon van dezelfde afmeting. Een vijver dichtbij het terras geeft het beste resultaat, zodat je er optimaal van kunt genieten.
   
 • Een gazon ligt het liefst zo lang mogelijk in de zon, des te mooier wordt het en des te makkelijker het onderhoud. Het gazon moet als het kan bestaan uit een geheel, versnipperen is niet aan te bevelen omdat dan het effect van rust en ruimte verloren gaat.
   
 • Een speelobject of speelruimte kun je het beste in de ochtendzon plaatsen zodat bijvoorbeeld een zandbak snel warm en droog is en er dus al vroeg kan worden gespeeld.

Stap 3
Als het goed is heb je nu al een goed overzicht van hoe de tuin gaat worden. Nu tijd voor details. Liniaal en passer gebruiken.Kies altijd een geometrische vorm. Natuurlijke en gebogen lijnen of onbeduidende kronkelige paden zijn in een gemiddelde achtertuin niet aan te raden omdat die het effect wat je ermee wilt bereiken (een landschappelijk element) nooit zullen halen.

 • Spanning is een niet te onderschatten onderdeel van de tuin en is op verschillende manieren in te tekenen. Van de tuin twee ruimten maken is een van de manieren (een afscheiding dwars op de erfafscheiding aan beide kanten).
   
 • Spanning ontstaat ook door een pad zo weg te draaien dat je het einde niet kunt zien.

 • Een doorkijk in de haag of schutting die dwars is geplaatst in de tuin met aan het einde van de zichtlijn een blikvanger creëert diepte en spanning tegelijk.
   
 • Contrasten in vorm en kleur, mits bescheiden toegepast, kunnen het ontwerp ten goede komen.
   
 • Een patroon in de bestrating (=herhaling) of het terug laten komen van een opvallende beplanting, bijvoorbeeld een bolvorm geeft ritme in een tuin.
   
 • Overdaad schaadt echter en kan het plan verstoren. Als er te weinig elementen in een tuin zijn - denk bijvoorbeeld aan een geheel dichtbestrate tuin met 2 potten - zal dit tot gevolg hebben dat de ruimtewerking verloren gaat 'less is more' gaat hier dus niet op.
   
 • Voor alles geldt: wat je ook toepast doe het met mate, maar wel met overtuiging. Het is niet mogelijk het voorgaande in getallen uit te drukken, vertrouw op jezelf en ga op je gevoel af, want dat is vaak de beste raadgever. En onthoud één ding goed hoe het ook uitpakt het is tenslotte jouw tuin!

Tot slot kleur je het ontwerp in. Dat geeft meteen een heel sprekend beeld van de tuin.

Maten in de tuin:

 • Paden in de tuin minimaal 80 cm breed. Voor ronde terrassen gelden de volgende doorsneden: Doorsnede 2 meter is voor 2 personen
  Doorsnede 3 meter is voor 4 personen
  Doorsnede 4 meter is voor 6 personen
   
 • De doorloophoogte van rozenbogen en pergola's mag niet te laag zijn, 2.20m is minimaal. De doorloophoogte na verloop van tijd lager doordat klimplanten die er tegen aan groeien wat naar beneden zullen hangen. Als dat gebeurd krijg je al snel het gevoel dat je iedere keer moet bukken als je door je tuin wandelt.
   
 • Een erfafscheiding doet het best zijn werk als hij 1,20 m tot 2 m hoog is. Lagere erfafscheidingen geven geen privacy en zullen je, ook als je daar een keer geen zin in hebt, telkens de verplichting geven met je buurman of vrouw te moeten praten. Als je de afscheiding hoger dan 2 m maakt geeft dit al snel een opgesloten gevoel. Deze maten zijn uiteindelijk ook sterk afhankelijk van de afmeting van je tuin.

Materiaalkeuze
De materiaalkeuze: hout, steen, metaal, glas en natuurlijke materialen zijn opties. Je keuze is afhankelijk van smaak, portemonnaie en functie.

Erfafscheiding
De functie van een erfafscheiding kan uiteenlopend van privacy tot sfeerverhogend zijn en staat in direct verband met de materiaalkeuze. Als je met de buren overlegd denk dan niet alleen rechtlijnig maar overweeg eens een licht slingerende haag. De stukjes grond die je daarmee verliest krijg je er op een ander punt weer bij. Per saldo beschik je over hetzelfde aantal vierkante meters als bij een rechte haag maar bent wel origineel bezig. Er zijn dus verschillende mogelijkheden op het gebied van erfafscheidingen, denk eens aan de combinatie van steen en groen maar metaal en steen en metaal en groen gaan ook perfect samen.

Bestrating
Bestrating kan allerlei effecten in de tuin teweeg brengen. Rust, ruimte, ritme, diepte en sfeer zijn hiervan, naast de praktische voordelen natuurlijk, de voornaamste. In een grote tuin spelen meer aspecten een rol dan in een kleine tuin. Ruimtewerking en lijnenspel hebben in een grotere tuin veel meer effect en verdienen daar ook aandacht. Je zult dan wat voorzichtiger moeten zijn in je bestratingkeuze; een opvallende steen zal teveel aandacht vragen. In een kleine tuin is een opvallende steen meer op zijn plek omdat deze bijvoorbeeld sterk kan bijdragen in de sfeer die je wilt creëren. Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje; tuin, woning

Als je ramen tot aan de grond hebt dan is het mooi om de verharding tegen deze ramen aan door te laten lopen. Kies dan een steen of tegel die aansluit op de vloer in je woning, dit geeft een gevoel van ruimte en een rijk effect. Zijn je ramen voorzien van een vensterbank dan kun je er voor kiezen om onder deze ramen, of juist ertussen, een ruimte in de bestrating open te laten en daar bijvoorbeeld Taxus of hortensia in te zetten. De woning komt daarmee 'in 't groen' te staan en krijgt zo een zachter en romantischer uiterlijk. De verhouding 'bestrating: beplanting' ligt in een gemiddelde achtertuin al gauw op 50: 50 procent.


Beplanting
Groene elementen zijn de belangrijkste bouwstenen voor iedere tuin. Zonder groen geen tuin. Door een teveel aan harde materialen te gebruiken zoals hout en steen ontstaat al gauw een kille en sfeerloze tuin.

Zonder overtuigend groen zal er geen buitenruimte ontstaan die het predikaat 'tuin' mag dragen. Bouwen met groen kan dit voorkomen en moet daarom worden gezien als de basis bij het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Vergelijk het maar met een interieur waarin meubilair ontbreekt; ondenkbaar toch?Naast groene planten ook bloeiende planten in een enkele kleur(groep) of meerdere kleuren bij elkaar. Keuze bomen, heesters, vaste planten, eenjarigen, etc.

Extra tuinelementen
Waterelementen zoals spuitfiguren en waterbollen, kabouters, verlichting, een stukje kunst maar ook kitsch, site-tables, bloemsierkunst (uit eigen tuin), een mooi gedekte tafel en bijvoorbeeld etagieres zijn allemaal zaken die mogelijk bijdragen tot een fijnere tuinbeleving. Deze elementen hoeven niet in het ontwerp meegenomen te worden, ze kunnen ook later toegevoegd worden. Het zijn soms beeldbepalende en vaak sfeerbepalende elementen in je tuin en daardoor niet weg te denken. Hierbij geldt wel dat je flink moet 'uitpakken'. Kies altijd voor kwaliteit en het mag best een maatje meer of groter zijn. Afmetingen werken buiten tenslotte heel anders dan binnen.

Verlichting
Verlichting is essentieel in elke tuin, het is tenslotte jammer als je de tuin zeven maanden lang als een donker gat ervaart. Er zijn een aantal logische plekken in de tuin voor de verlichting. Bij de poort, indien aanwezig, zodat er s'avonds geen ongelukken gebeuren en het werkt inbraakwerend; dieven staan liever niet in de 'spotlights '. Directe verlichting is hier op zijn plaats. Directe verlichting wil zeggen dat het licht alle kanten opschijnt en er geen donkere hoeken overblijven. Praktisch, dat wel, maar wat minder sfeervol.

Als je de beperkingen en de mogelijkheden van je tuin onder ogen blijft zien en wanneer je met een gezonde dosis lef en overtuiging aan de slag gaat, komt het bijna altijd goed. En fouten maakt iedereen, die zijn er om van te leren. Veel plezier!

Gratis tuinontwerp software
Tuinontwerpsoftware kan heel handig zijn bij het ontwerpen van een tuin. Je ziet dan meteen het resultaat van je aanpassingen op je scherm. Deze software is ook gratis beschiktbaar. Meer informatie.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl