FANtv-nl-logo-mobile

Metaal in de tuin

Er zijn natuurlijk al jaren rozenbogen en prieeltjes van metaal, maar constructieve toepassingen in de tuin is iets nieuws. Je kunt vele kanten op met metaal rondom je huis.

Denk hierbij aan betonijzer om klimplanten tegen aan te leiden en metalen roosters verwerkt in looppaden. Metaal heeft een aantal nadelen. Metaal is niet op grote schaal verkrijgbaar en er is weinig ervaring met het gebruik hiervan in de tuin.

Daarnaast zijn de kosten hoger dan van hout. Daarentegen is metaal onverwoestbaar, redelijk gemakkelijk te verwerken en het is weer eens totaal iets anders. Metaal is er in vele kwaliteiten. We zetten ze even op een rij:

Onbehandeld metaal
Onbehandeld metaal gaat snel roesten, maar qua uitstraling past het goed in de romantische tuin. Het oogt vriendelijk en gaat snel op in het groen, waardoor het één geheel met de tuin vormt. Onbehandeld metaal heeft een voordelige prijs en gaat bovendien tientallen jaren mee.

Roestvast metaal
Roestvast metaal, de naam zegt het al, gaat niet roesten. Deze soort heeft de meest exclusieve look en is niet goedkoop.

Aluminium
Aluminium is verkrijgbaar als strekmetaal, buizen, koppelstukken, geperforeerde platen, tranenplaat en decoplaten. Het is licht van gewicht en goed te verwerken, maar wordt na verloop van tijd wel dof.

Messing
Messing wordt veel in het interieur toegepast, maar kan ook buiten worden gebruikt. Bijvoorbeeld verwerkt als sierlijk paneel in een tuindeur, als transparant tafelblad of coulisse in de tuin.

 


Nu wordt messing nog weinig gebruikt in de tuin, maar dit zal een kwestie van tijd zijn.

CorTenstaal
Is een metaal dat in eerste instantie roest maar juist door dat roesten een beschermende laag opbouwt. Verdere aantasting wordt dus voorkomen en het metaal gaat veel langer mee dan gewoon staal. Het resultaat is een object met een robuust bijna industrieel uiterlijk. Je kunt CorTenstaal alleen krijgen als plaat, maar die is natuurlijk wel te bewerken. Naast het verschil in kwaliteit maken we ook onderscheidt in de behandelingsmethoden van metaal.

Op welke manieren kun je metaal laten bewerken?

Galvaniseren
Bij deze methode wordt gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Daarna kun je het metaal laten verzinken of poedercoaten.

Verzinken
Metaal kan tegen inwerking van corrosie worden beschermd door het te verzinken. Er wordt een dun laagje zink aangebracht, De levensduur wordt op deze manier enorm verlengt en je voorkomt vroegtijdige roestvorming.

Poedercoaten
Na het galvaniseren kun je het metaal ook nog laten poedercoaten. Dit houdt in dat metaal door middel van een verflaag op de gewenste kleur wordt gebracht. Poedercoaten is relatief duur, maar daarentegen kan het dertig jaar meegaan.


  


Tips voor metaal in de tuin:

  • Geperforeerde platen; plaats er licht achter en je hebt originele tuinverlichting.
  • Gegalvaniseerde vloerroosters worden al langer gebruikt in paden en bruggen maar je kunt ze ook verwerken in je terras. Vul ze bijvoorbeeld op met grind of mos eronder.
  • Ook tranenplaat kun je heel leuk verwerken in je bestrating, maar ook een aantal stukken op je schutting geven een stoere uitstraling.
  • En je kent de betonijzermatten natuurlijk wel, die worden veel gebruikt als erfafscheiding tussen twee houten palen met klimplanten er tegen aan. Maar je kunt ze tegenwoordig ook als korven krijgen, gevuld met natuurstenen keien. Leuk om hoogteverschillen op te vangen of gewoon als sierelement.

Vergelijkbare artikelen