FANtv-nl-logo-mobile

Donkere accenten in de tuin

Een paarse of rode bladkleur kan fantastisch staan tussen overwegend groene planten, maar nog dramatischer werken ze tussen grijs of zilverkleurig blad.

Warme, donkere kleuren
Het werken met donkere accenten is een wat vergeten aspect in de tuinsamenstelling. In de Renaissance en Barok werd er veel meer mee gedaan. In alle tuinelementen werd vooral bij bladhoudende gewassen meer op bladkleur gelet dan tegenwoordig. Het wat dempende effect van vooral bruinbladige bomen en heesters werd ingezet om andere elementen extra te benadrukken.

 

 

Ook bij vaste planten in een border valt een prachtig spel te spelen met de veelzijdige sierwaarde van donkere bladkleuren. Vaste planten met afwijkend dieppaars, bronskleurig of rood blad (het is eigenlijk nooit echt bruin) vormen een opvallend contrast met lichtere, groene, gele of zilverwitte bladkleuren. Soms is zo'n donkere kleur permanent (bijv. bij Cimicifuga ramosa 'Brunette'), maar bij andere is het vooral een lente-effect en wordt het later groener. Lichtgekleurde bloemen steken prachtig af tegen donker blad, zoals waterlelies schitterend uitkomen boven donker water.

 

 

Enkele voorbeelden van donkere accenten:

  • Een combinatie van groene en bruine beuken vormt een fascinerende haag. Als er licht door het fijne blad van een roodbladige Japanse esdoorn valt, lijkt die wel in brand te staan.
  • Ook het glanzende roodpaarse blad van Berberis thunbergii 'Red Chief' werkt geweldig. Vaak verandert de kleur door de seizoenen heen.
  • Bij de zandkers bijvoorbeeld de (Prunus × cistena) is het blad eerst rood, maar wordt langzaam dieppaars. Zo'n eigenschap maakt veel soorten extra aantrekkelijk.

Tags: kleur, tuinontwerp