FANtv-nl-logo-mobile

Bubbelen in de tuin

Wie wil er nou niet een zwembad in de tuin? Lekker dobberen in het water met een drankje. Niet iedereen heeft hier de ruimte voor. In plaats van een zwembad kun je een bad in de tuin nemen.Een bad in de tuin wordt ook wel hottub, spa bad, jacuzzi of whirlpool genoemd. Maar wat is nu het verschil en waar moet je op letten bij de aanschaf?


Juiste benaming
Een jacuzzi is de merknaam van de Italiaanse fabrikant voor deze baden. Een jacuzzi is meestal bedoelt als binnenbad. Naast deze naam wordt een buitenbad vaak een whirpool genoemd, dit is de naam voor een bubbelend binnenbad voor in de badkamer. De juiste benaming voor een buitenbad is spa of hottub. Het woord hottub is overgewaaid uit de Verenigde Staten en Canada, maar wordt steeds vaker door Nederlandse leveranciers gebruikt.


     


Energieverbruik
Voor de meeste buitenbaden is het noodzakelijk om het bad op een aparte stroom groep aan te sluiten. Maak gebruik van een zware grondkabel en de hoofdzekering moet een vermogen aankunnen van +/-40 amp Als je het bad ongeveer 3 tot 4 dagen in de week gebruikt, is het verbruik ongeveer 1 à 1,5 euro per dag


Onderhoud
Eenmaal het buitenbad geïnstalleerd dan moet je als eerste de bodem reinigen met een niet-agressief reinigingsmiddel. Vervolgens kun je het bad vullen met water. Daarna moet je het water testen met de zgn. test strips om te kijken of de PH-waarde goed is. Om het water goed te houden, heb je verschillende middelen. Laat je hier goed over adviseren wat je waarvoor moet gebruiken. Je moet het water wekelijks en maandelijks onderhouden. Om de drie maanden moet je het water verversen.


Filter
Het filter is waarschijnlijk een van de meest misbruikte en ondergewaardeerde onderdelen van de spa. Het heeft de zware taak het water te zuiveren van algen, bacteriën, huidoliën, huidschilfers, insecten en diverse oplossingen. Met een goed onderhoud heb je geen last van bovenstaande problemen. Hier enkele tips:  •  Zet de spa per dag minimaal 3 uur op de circulatie stand staat, zodat er een juiste watercirculatie plaatsvindt ( ook al wordt de spa die dag niet gebruikt).

  • Zorg er ook voor dat je wekelijks een reinigingsmiddel toevoegt voor een goede reinigende werking van het filter.

  • Vernieuw het filter na 12 maanden, als het filter grijs, bruin, groen of beige oogt, glad is en bij een beschadigde boven- of onderkant.

  • Reinig het filter éénmaal per week, zodat het vuil eruit spoelt. Het beste kun je hiervoor een tuinslang gebruiken.

Met bovengenoemde adviezen kun je voortaan lekker gaan bubbelen in de tuin!

Vergelijkbare artikelen