FANtv-nl-logo-mobile

Sneeuwroem: Bloembol van het jaar

Sneeuwroem is 'Bloembol van het Jaar 2006'. Voorjaarsbloeiende bloembollen zijn weer in de meest uitbundige varianten verkrijgbaar dus is het tijd om aan de slag te gaan!


Oktober en november zijn de beste maanden om ze in potten of in de tuin te planten. Sneeuwroem officieel -Chionodoxa genaamd- is een klein maar parmantig bolbloemetje. Ideaal om onder het gras te planten wanneer je een alternatief zoekt voor witte sneeuwklokjes. Want de blauwe bloempjes van de parmantige sneeuwroem vallen altijd op. Zelfs wanneer het sneeuwt.

Chion
Sneeuwroem is ongeveer 15 centimeter hoog en er zitten meerdere bloempjes aan een steel. Een trosje blauwe, witte of roze bloemetjes steken prachtig af tegen de zwarte tuingrond of het groene gras. In een blauwe of roze pot komen ze ook prachtig tot hun recht. Voorjaar ton-sur-ton!


De Grieken gaven deze dappere doorzetter zijn naam. In het Griekse betekent het woord 'chion' sneeuw en de vertaling van 'doxa' is roem. Combinaties met bollen die ook vanaf februari bloeien zijn crocussen of winterakonieten. Maar je kunt ze ook boven narcissen of blauwe druifjes planten, want dan volgen ze elkaar in februari en maart juist op.
Makkelijk en mooi
Wanneer je de bolletjes van sneeuwroem in het najaar plant, verschijnen ze ieder voorjaar opnieuw. Laat ze na de bloei dus gewoon in de grond zitten. Staan ze op de goede plek dan kan sneeuwroem zich zelfs vermeerderen en heb je er jarenlang plezier van. Ook kunnen zaden van dit bloembolletje door bijvoorbeeld mieren verspreid worden en dan kan sneeuwroem zelfs op de meest onverwachte plekken te voorschijn komen. Een plaats voor dit bolletje is snel gevonden want ze kunnen probleemloos in de zon en de schaduw staan.

Vergelijkbare artikelen