FANtv-nl-logo-mobile

Kleur met winterviolen

In oktober lijkt het gedaan met de tuin. Uitzicht op een leeg balkon of kale border is jammer en niet nodig. Er zijn vanaf begin oktober namelijk weer prachtige winterviolen verkrijgbaar.


Daar kun je de hele winter lang van genieten want deze dappere plantjes verdragen wind, regen en op z'n minst zo'n vijf graden vorst. Opvrolijken dus die wintertuin! De violen zijn er klaar voor!

Vrolijke potten
Het najaar is de tijd om het balkon of de tuin winterklaar te maken. Meestal blijven potten 's winters leeg uit angst dat ze stukvriezen. Met een laag bubbeltjesplastic aan de binnenzijde doorstaan vrijwel alle potten de winter echter prima.


Leg wat scherven op de bodem en vul ze met aarde en winterviolen. Zo vrolijk mogelijk, want juist nu kunnen we wat extra kleur gebruiken. Zoals paarse violen in zilverkleurige potjes. Of oranje violen in grote, natuurlijke potten. Vergeet ook de border in de tuin niet. Zo geeft de 'buitenkamer' ook de hele winter door een sfeervol aanzien.


Doorzetters
Maar hoe moet het met de plantjes wanneer het vriest? Ook dan blijken violen een aanwinst voor de wintertuin. Ze kunnen namelijk zonder probleem vorst verdragen. De bloemetjes laten hun kopjes weliswaar hangen, maar wanneer de temperatuur weer boven het vriespunt komt, richten ze zich omhoog en kijken weer fier de wereld in. Geef de violen niet tijdens, maar pas na de vorst voldoende water indien nodig. Wanneer je de uitgebloeide bloempjes weghaalt, blijven ze onverstoorbaar doorgroeien en volop kleur geven. Echte fleurige doorzetters dus!

Vergelijkbare artikelen