FANtv-nl-logo-mobile

Bamboe als kuipplant

Met bamboe krijg je een exotisch effect en geniet je in de winter van een groene jungletuin. De bamboe kan ook als kuipplant. Je hebt hier wel groene vingers voor nodig.

Een bamboe neerzetten als kuipplant kan prima, maar je moet hier wel wat voor doen. We beginnen met de aankoop. Waar moet je rekening mee houden?

  • Neem een soort die niet te snel groeit en geschikt is voor z'n standplaats (zon/schaduw)
  • Let op de hoogte die je wilt bereiken
  • Neem een soort die wintergroen blijft als deze buiten moet overwinteren
  • Verplant de bamboe direct bij aankoop in een grotere pot. Van 5 liter naar 10 liter. Gebruik hiervoor een goede potgrond
  • Zet de plant op een waterschotel

bamboe

 

 

Tijdens het groeiseizoen (april t/m september) moet je controleren of de pot groot genoeg is om het volgende groeiseizoen te halen. Is dit niet het geval dan moet je opnieuw de pot grote verdubbelen.

Overwinteren
Laat de bamboe op nul graden overwinteren (en zeer spaarzaam met water, de kluit mag niet uitdrogen). Als dit niet kan, kun je de plant in oktober met pot en al ingraven in de grond. Vervolgens afdekken met stro of een laag bladeren. Wel zorgen voor een goede afwatering.

Een tweede optie is de pot beschermen met plastic isolatie materiaal (niet de plant, deze eventueel met vliesdoek beschermen). Op een beschutte plaats zetten met zo min mogelijk zon en wind. De grond wel vochtig houden. Bij een lange vorstperiode extra isolatie om de pot aanbrengen.

Voorjaar
Eind maart, begin april de wortelkluit bekijken en eventueel weer verpotten. Vervolgens bemesten ook als je niet verpot mest toevoegen. Als de plant uiteindelijk te groot wordt, moet je de wortelkluit in 2, 3 of 4 stukken zagen en 1 stuk weer oppotten. De andere stukken kun je oppotten of uitplanten in de tuin.

Tags: planten, potplanten